Германия предложи Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на годината, предаде "Ройтерс". Берлин даде и принципното си съгласие Албания също да започне преговори, но не посочи конкретна дата.

Предвижда се външните министри на 28-те страни от общността да обсъдят това в средата на октомври. Очаква се да бъде постигнат компромис между страните, настояващи за евроинтеграцията на Западните балкани и по-резервираните членки на Европейския съюз в лицето на Франция, Холандия и Дания.

България обяви, че няма да спира Македония по пътя към преговорите, но подкрепата няма да бъде безусловна заради разногласията във връзка с историята.

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС, убеден македонският премиер

Припомняме, държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.