На фона на ескалиращото напрежение, идващо от Анкара, френският президент Еманюел Макрон посочи споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и Франция като здрава опора срещу всякакъв вид провокации в по-широкия регион на Източното Средиземноморие и Егейско море, пише гръцкият вестник "Катимерини".

"Това стратегическо партньорство няма да позволи хаос в Източното Средиземноморие", каза Макрон в съвместно изявление в Елисейския дворец в Париж с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който от своя страна подчерта, че двете страни са "по-силни заедно".

"Ние напълно подкрепяме суверенитета на Гърция", каза Макрон, отбелязвайки, че пълното сътрудничество по външната и отбранителната политика и въоръженията сега е по-важно от всякога на фона на предизвикателствата.

И двамата са почертали солидните основи, върху които се формират двустранните отношения, но също и конкретния контекст, който изисква ЕС да се справи с многоизмерните предизвикателства, пред които е изправен. Двустранните връзки са затвърдени от Споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и Франция, подписано преди почти година, като и двамата лидери потвърждават ангажимента си за взаимна подкрепа. Мицотакис също изпрати съобщение до Анкара от френската столица в отговор на многократните провокативни изявления на турското ръководство.

"Тези, които казват, че ще дойдат през нощта, ние ги чакаме на дневна светлина, където се показва кой има правилната и истинска сила на своя страна", подчерта той, като отбеляза и подписаните оръжейни споразумения с Париж. "Първите самолети "Рафал" вече летят в небето, първите ни фрегати вече се строят", добави Мицотакис. Централният фокус на разговора беше енергията и търсенето на допирни точки в ЕС преди неформалния Европейски съвет в Прага на 6 и 7 октомври.

"Съгласни сме по много въпроси, както относно цените, така и относно необходимостта от диверсифициране на енергийните източници", каза Макрон, докато Мицотакис повтори позицията на Атина за по-динамична намеса в цените на едро и в полза на директното отделяне на цените на газа от цените на електроенергията . Гръцкият премиер отбеляза единодушието относно необходимостта от установяване на разпоредби за минимизиране на потреблението на енергия, както и програми за подкрепа, за да се гарантира, че хората няма да пострадат.

Макрон също така е благодарил на Гърция за помощта за справяне с опустошителните пожари, които удариха Франция това лято, подчертавайки важността на общия европейски механизъм за гражданска защита и реакция при бедствия.

В дневния ред на срещата са били още войната в Украйна, миграционните потоци и ситуацията в Либия.

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Анкара искала да възроди Османската империя