Гърция ще сключи оръжейно споразумение на стойност 4 млрд. евро с Германия, съобщава в. "Хюриет".

В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото правителство, започнал в Източното Средиземноморие след кризата с Турция през 2020 г., новият адрес на Гърция е Германия, след Франция и САЩ.

Очаква се по време на посещението на 27 октомври на германския канцлер Олаф Шолц в гръцката столица Атина да бъде обявена въпросната програма за въоръжаване.

По информация на гръцките медии тя включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини тип Lynx KF-41, които ще бъдат произведени в завод в Северна Гърция. Споразумението ще включва и модернизацията на 190 танка Leopard тип 1, 183 танка Leopard тип 2 и четири фрегати тип MEKO.

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Общо 24 стават самолетите "Рафал", които страната е поръчала

Модернизацията на общо 337 танка Leopard ще струва 2 млрд. евро, а покупката на 205 бронирани бойни машини - 1,4 млрд. евро. Модернизацията на четирите фрегати пък е на стойност 600 млн. евро.

След кризата от 2020 г. Атина, която изпълняваше програмата си за въоръжаване, поръча от Франция 24 изтребителя Rafale за 3,3 млрд. долара, както и три фрегати тип Belharra на стойност 3 млрд. долара.

Продължават контактите на Гърция със Сединените щати за закупуване на 20 изтребителя F-35.

След като САЩ дадоха зелена светлина по време на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във Вашингтон през май, месец по-късно гръцките военновъздушни сили изпратиха писмо и започнаха процеса за закупуване на бойните самолети.

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Хулуси Акар: Всички знаем състоянието на гръцката икономика

Очаква се, в случай че сделката между Гърция и САЩ бъде завършена, изтребителите F-35 да струват около 3 млрд. долара, а доставката им да започне през 2028 г.

През юни Мицотакис заяви, че въпреки острата реторика от страна на Турция, отношенията между двете страни все още не са паднали до дъното от 2020 г., когато военните им кораби взаимно се засичаха в Източното Средиземноморие. Гръцкият премиер увери, че винаги е отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като през септември напрежението между двамата исторически съперници нарасна.

Гърция и Турция враждуват от години за морските граници и правата за проучване на енергийни източници в спорните части на Егейско море и в Източното Средиземноморие.

Гърция ще модернизира своите 38 изтребителя F-16 Block 50

Гърция ще модернизира своите 38 изтребителя F-16 Block 50

Атина с мерки за бойната си авиация