Гърция ще приветства всяко искане на Турция за среща между премиера Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на европейската среща на върха в Прага тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Отдавна тлеещото напрежение между двете страни, които са съюзници в НАТО, но исторически врагове, се разгоря отново наскоро заради взаимни обвинения в нарушения на договора и провокации.

Ердоган обвини Гърция в "престъпления срещу човечеството", имайки предвид отношението й към мигрантите и окупирането на острови в Егейско море с демилитаризиран статут. Атина пък твърди, че Анкара оспорва гръцкия суверенитет над островите и използва проблема с миграцията и обвини Ердоган в "подстрекателни" изявления.

Ако турският президент поиска такава среща, гръцката страна ще я оцени и ще отговори положително, заяви говорителят на правителството Янис Ойконому пред репортери.

Турция и Гърция в спор кой на кого е враг

Турция и Гърция в спор кой на кого е враг

Анкара разкритикува Мицотакис за речта му пред Общото събрание на ООН

Срещата на върха на Европейската политическа общност - идея на френския президент Еманюел Макрон - ще се проведе в Прага в четвъртък и ще се фокусира върху конфликта в Украйна и енергийната сигурност.

Държави извън ЕС, сред които Турция, Великобритания и Украйна, също ще се присъединят към 27-те държави членки на Европейския съюз.

Мицотакис заяви, че последното нещо, от което регионът има нужда на фона на войната в Украйна, е друг източник на напрежение между Гърция и Турция.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, включително относно границите на техните континентални шелфове, енергийните ресурси, полетите над Егейско море и разделения Кипър.

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна