Меморандум за рационализиране на транспорта между Иран и Гърция превръща европейската държава в център за износ на ирански продукти за континента, съобщава ИРНА.

Началникът на Съвместната търговска камара Иран-Гърция Маджид Мовафек Кадири коментира, че "въз основа на Меморандума за разбирателство Гърция ще се превърне в център за транзита на Иран и износът към Европейския съюз, като по този начин ще играе ключова роля за увеличаване на търговията между Иран и ЕС".

Споразумението предвижда коридор, наречен "Персийския залив - Черно море", който ще премине транзита от ирански стоки от Персийския залив към Азербайджан, Армения, България, а след това Гърция към Европа, обяснява Кадири.

ЕС скоро създава платежен канал, позволяващ на Иран да заобикаля санкциите на САЩ

ЕС скоро създава платежен канал, позволяващ на Иран да заобикаля санкциите на САЩ

ЕС се опълчва на САЩ

Той посочва продължаващите преговори между Иран и ЕС, за да се намери специален механизъм за плащания за запазване на търговията, като добавя, че едно споразумение ще увеличи търговските връзки между Иран и Гърция, тъй като страната е член на Европейския съюз.

Франция, Германия и Великобритания, европейските поддръжници на ядреното споразумени на световните сили с Иран се опитват да излязат с мерки за запазване на икономическите ползи с Техеран, след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през май и отново наложи санкции върху Иран. Иран и ЕС преговарят за финансов механизъм за продължаване на търговията между двете страни.

Механизмът би действал като клирингова къща, която би могла да бъде използвана за подпомагане на износа на ирански нефт и газ за закупуване на стоки от ЕС, заобикаляйки санкциите на САЩ.

Иранският износ на петрол за Гърция достига почти 7 милиарда долара миналата година, обяснява Кадири, като допълва, че Иран е изнасял моторно масло за 838 милиона долара за европейската държава през годината.

Гърция ще е мост между ЕС и Русия

Гърция ще е мост между ЕС и Русия

Западните Балкани са приоритет

Отбелязвайки търговията с нефт между двете страни, Кадири обяснява, че Иран изнася стоки на стойност над 35 млн. долара за Гърция, докато вносът й достига 21 млн. долара миналата година. "Числата показват, че износът на Иран за Гърция се е увеличил с 32% в сравнение с преди една година, докато вносът е нараснал с 25%."

Иран е успял да превърне търговския дефицит с Гърция в размер на 10 млн. долара преди три години в търговски излишък от 14 млн. долара миналата година. Кадири коментира, че износът на Иран до Гърция е бил 23 000 тона миналата година - рязко увеличение в сравнение с 4 000 тона, изнесени преди пет години. "Средно износът на ирански стоки в Гърция през миналата година възлиза на 1,508 долара за тон", добави той.

Основните износни изделия на Иран за Гърция миналата година са пластмасови продукти (14,4 милиона долара), сушени плодове (9 милиона долара), полиестери (7 милиона долара), подови настилки (4,9 милиона долара) и продукти от полиетилен (1,5 милиона долара).

Гърция основно е изнасяла полимерно, медицинско и стоматологично оборудване, леярски продукти, домакински уреди, хартия и желязна тел в Иран. Иран и Гърция могат да разширят връзките си и в областта на туризма, корабоплаването и хранителната промишленост.

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

Той подчертава важната роля на Русия в осигуряването на сигурност