Гърция ще даде приоритет на възрастните хора и групите с висок риск при ваксинирането срещу новия коронавирус (COVID-19), ако и когато ваксините станат достъпни. Това обяви здравният министър на южната ни съседка, цитиран от "Франс прес".

"Ако и когато дойде ваксина, ние ще дадем приоритет на тези, които трябва да я приемат преди всичко", каза Василис Кикилиас пред телевизия Skai.

"Кой е това? Нашите възрастни съграждани, много възрастни хора, високорискови групи... ще защитим хората в опасност", увери гръцкият здравен министър.

Той добави, че ваксините няма да бъдат задължителни, но ще бъдат "силно препоръчителни".

От началото на епидемията досега Гърция е регистрирала 201 починали от COVID-19 и повече от 4 100 заразени.

Миналия месец южната ни съседка започна постепенно да отваря отново сухопътните си граници към избрани страни, преди да разреши полетите от Европейския съюз на 1 юли.

Тъй като една четвърт от икономиката на страната зависи от туризма, правителството се стреми да увери потенциалните посетители, че спокойно могат да почиват в Гърция.

Повече от 900 000 души влязоха в страната, след като всичките ѝ летища бяха отворени отново, уточни заместник-министърът на гражданска защита Никос Хардалиас тази седмица.

Досега има близо 300 регистрирани заразени сред пристигащите пътници, главно от Балканите.

Гръцката служба за гражданска защита обяви днес, че от 28 юли всички самолетни пътници от България и Румъния трябва да разполагат с отрицателен тест за новия коронавирус, като той трябва да е направен до 72 часа преди пътуването.

Гърция пуска пристигащите със самолет от България само при отрицателен тест за COVID-19

Гърция пуска пристигащите със самолет от България само при отрицателен тест за COVID-19

От десетина дни това важи и за влизащите през ГКПП "Кулата"