Железопътните услуги бяха възобновени в Гърция за първи път след смъртоносната железопътна катастрофа преди три седмици, докато дясноцентристкото правителство на страната се бори да си възвърне позициите преди общите избори, съобщава Асошиейтед прес.

Челният сблъсък между два влака на 28 февруари, най-смъртоносният в историята на страната, взе 57 жертви и остави десетки ранени, като девет все още са в болница.

Железопътните услуги бяха рестартирани само по ограничени участъци от жп мрежа, с допълнителен влаков и гаров персонал и точки за задължително намаляване на скоростта в райони, където рискът за сблъсък се счита за по-висок.

Първият влак за деня потегли в 04:45 сутринта от Атина до Иной, на 60 километра на север. Крайградската железопътна услуга от Атина до международното летище също беше възстановена. Пълният обем от услуги ще бъде възобновен на 11 април, включително железопътния транспорт между Атина и втория по големина град в Гърция, Солун.

Смъртоносният сблъсък между пътнически влак по маршрута Атина-Солун и идващ товарен превозвач подчерта дългогодишни проблеми със системите за наблюдение на безопасността на жп мрежата.

Това беше трагедия, която не трябваше да се случва. Немислимо е да мислим, че в Гърция през 2023 г. може да има два влака на една и съща линия, пътуващи в противоположни посоки, и че никой не го осъзнава, заяви премиерът Мицотакис.

Вярвам, че хората, докато изпитват гняв и ярост, разбират, че този инцидент е резултат от сбора от грешки, направени в продължение на много десетилетия. Сега имаме задължение да се справим драстично с тях. Чувстваме сериозна отговорност, добави той.

Влаковете в Гърция се движат нормално от 22 март

Влаковете в Гърция се движат нормално от 22 март

След катастрофата и протестите