Пенсионираният военноморски генерал Джеймс Матис е изборът на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за министър на отбраната, предадоха световните информационни агенции. 

В периода 2010-2013 той оглавява Централното командване на американските въоръжени сили в Близкия изток и Централна Азия. Посветил е на армията 40 години. 

В края на ноември, двамата проведоха среща, след която Тръмп изрази възхищението си от 66-годишния генерал, като го определи като "генерал на генералите".

Агенциите отбелязват обаче, че според действащите в момента закони в страната, шефът на Пентагона не трябва да е бил на активна служба в последните 7 години. Това е било заобикаляно само веднъж до момента - през 1950 г. за назначението на ген. Джордж Маршал. 

По-рано, Тръмп вече представи някои от лицата, които смята да назначи за министри в бъдещия кабинет. 

Сред тях са милиардерът и инвеститор Уилбър Рос, който е избран за секретар по търговията.

Банкерът от Голдман Сакск Стивън Мнучин пък ще е финансов министър.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп определи бившия министър на труда Илейн Чао за министър на транспорта.

Конгресменът - републиканец от щата Пенсилвания Лу Барлета съобщи, че се е срещнал с Доналд Тръмп, за да обсъдят възможността за назначаването му за министър на труда.

Републиканският конгресмен Том Прайс, хирург ортопед и отявлен критик на здравната реформа на президента Барак Обама(Affordable Care Act), бе номиниран за министър на здравеопазването и човешките ресурси.