Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се готви да обяви по-късно днес, че е избрал републиканския конгресмен Том Прайс, хирург ортопед и отявлен критик на здравната реформа на президента Барак Обама (Affordable Care Act), като министър на здравеопазването и човешките ресурси. Това са разкрили два източника пред "Ройтерс".

Ако бъде одобрен от Сената, 62-годишният Прайс ще изиграе важна роля в ревизията на закона за здравното осигуряване, по-известен като Obamacare, една от основните "гордости" на отиващия си американски президент.

Решението на Тръмп е било потвърдено от представител на преходния му екип и от друг представител на Републиканската партия.

Прайс отдавна поддържа план за данъчни облекчения, разширени спестовни сметки за здраве и реформи в законодателството, които да заменят Obamacare.

Тръмп обеща по време на предизборната кампания за Белия дом да отмени закона на Обама и да го замени с план, който да даде повече контрол на отделните щати над програмата Medicaid (социална здравна програма за бедните семейства и индивиди) и да позволи на застрахователите да продават здравни застраховки в цялата страна.

Въпреки това след срещата си с Обама след изборната победа, Тръмп заяви, че ще обмисли да запази някои разпоредби от законодателството.