През изминалото денонощие на украинския фронт е имало 20 сблъсъка, съобщава в редовния си сутрешен доклад Генераленият щаб на Въоръжените сили на Украйна, цитиран от руската служба на BBC и Ройтерс.

Според Генералния щаб през последното денонощие както руските, така и украинските войски са водили настъпателни действия в различни направления, но сериозни пробиви не са наблюдавани.

"В посока южно от Урожайне те (украинските войски) имаха успех", каза военният говорител Андрий Ковальов по националната телевизия.

Той не даде повече подробности.

Урожайне беше първото село, което Киев каза, че е превзел от 27 юли, период от време, който сигнализира за предизвикателството, пред което е изправен Киев при напредването си през тежко минираните руски отбранителни линии без мощна въздушна подкрепа. Намира се на около 100 км (60 мили) западно от контролирания от Русия град Донецк.

Съобщава се, че в посока Бахмут руските войски неуспешно са се опитали да настъпят в района на Богдановка в Донецка област.

В Авдеевското направление и Мариинското направление украинските войски под вражески обстрел продължават да сдържат настъплението на руските части в районите на Авдеевка и Маринка, Донецка област.

В същото време украинските сили за отбрана продължават провеждането на настъпателна операция в Мелитополското и Бердянското направление и се закрепват на превзетите рубежи, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна.

В четвъртък, около 9 часа сутринта, украински дрон е бил свален в небето над Белгородска област, съобщи руското Министерство на отбраната .

"Украинските ударни дронове са открити и унищожени от системи за ПВО над територията на Белгородска област", ​​се казва в съобщението.

Във връзка със засилването на бойните действия на фронта, напоследък в Украйна се е увеличил броят на въздушните тревоги, каза Юрий Игнат, говорител на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

"Вчера имаше много въздушни тревоги. Атакувани бяха както южната, така и източната част на държавата ни. Това се дължи на факта, че се водят интензивни военни действия на терен. Съответно руснаците вдигат самолети - наземна атака и изтребители, които постоянно работят в небето", отбеляза Игнат.

Сутринта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за високата активност на руската авиация в различни участъци на фронта, включително в Лиманско, Купянско и Авдеевски направления.

Малко по-късно ВВС на Украйна съобщи за заплаха от ракетни атаки в Полтавска, Харковска, Днепропетровска, Запорожка област.

Към 13:00 часа ВВС на Украйна съобщиха че части на украинската Национална гвардия са се закрепили на превзетите рубежи след освобождаването на Урожайне в Донецка област. Руските войски щурмуват и се опитват да възстановят загубените позиции.

Това каза на брифинг представителят на Главното управление на Националната гвардия полковник Николай Уршалович.

"Подразделенията на Националната гвардия извършиха прочистване и разминиране на освободеното населено място. Сега те са се окопали на превзетите рубежи и отблъскват контраатаките на щурмови групи на противника, които се опитват да възстановят загубената позиция", каза Уршалович.

УНИАН съобщава за "втора птичка", която е била приземена днес от украинската армия. 47-ма механизирана бригада "Магура" са свалили ударен хеликоптер Ка-52 в района на Работино, Запорожение.

ISW: Контранастъпателната украинска операция напредва

ISW: Контранастъпателната украинска операция напредва

На геолокирани кадри от 16 август се вижда как украинските сили напредват североизточно от Роботине