Германия заедно с партньори от НАТО тайно се подготвят за ядрена война, ВВС провежда тайни маневри, които предполагат такъв сценарий, съобщават ДПА и "Билд". 

Учението "Решителен следобед" е започнало тази седмица с маневри и способностите на самолетите, които могат да носят ядрено оръжие. Учения се провеждат в авиобаза в Ньорфених (Северен Рейн-Вестфалия) в Западна Германия. Обикновено те се организират от НАТО през есента, пише ДПА.

По същото време в Бюхел (Рейнланд-Пфалц) се провежда учението за "Устойчив страж", по време на което ВВС практикуват сценарии за отбранителни действия, включващи атака от потенциален враг и отбраната на летището с помощта на системите за ПВО "Пейтриът".

В базата край Бюхел все още се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави от тип B61, които остават в рамките на стратегическата концепция на НАТО за сплашване на потенциални противници.

В маневрите участват изтребители-бомбардировачи "Торнадо". Базата Ньорфених се счита за алтернативно място за съхранение на американски водородни бомби.

Като част от учението военните практикуват безопасното изнасяне на ядрено оръжие от подземни складове, както и транспортирането и инсталирането им на самолети. Учебните полети се извършват без снаряди.

Според "Билд" страните от НАТО признават, че заплахата от ядрена война сега е по-висока от всякога. Основната причина е оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, както и съмнения относно удължаването на Нов СТАРТ.

Военните експерти вярват, че може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването. САЩ вече разработват оръжия и разполагане на ракети със среден обсег.

През септември, американските бомбардировачи B-52, прихванати на 25 септември в небето над Балтийско море, практикуват удари срещу Калининград. Освен това се съобщава, че бомбардировачи са извършили фиктивна учебна атака по Черно море.

US бомбардировачи Б-52 отработиха удари по "руския трън в очите на НАТО"

US бомбардировачи Б-52 отработиха удари по "руския трън в очите на НАТО"

Два бомбардировача Б-52 са практикували удари по Калининград