Германска военна база до летището в Кьолн е била изолирана и хиляди войници, работещи там, са посъветвани да не пият чешмяна вода, докато властите разследват предполагаем саботаж, каза в сряда източник от сигурността, цитиран от "Ройтерс".

Водата в базата, в която работят 4300 войници и 1200 цивилни служители, може да е била замърсена, след като някой е проникнал в помещенията, добави източникът, потвърждавайки доклад на списание Spiegel.

Полицията, военната полиция и военното разузнаване разследват подозрения за саботаж срещу германските сили, каза източникът.

Базата в Кьолн-Ван е дом на флота от военни самолети, използвани за пътуване от канцлера Олаф Шолц и неговите министри.

Финландия предупреждава за руски саботажи в Европа

Финландия предупреждава за руски саботажи в Европа

Целта е подкрепата за Украйна

Говорител на териториалното командване в Берлин потвърди, че базата е била изолирана, но отказа подробности. "Имаме своите причини да предприемем това действие и приемаме случая сериозно", каза той.

Агенцията за военно разузнаване не беше открита за коментар. Полицията в Кьолн каза, че не може да коментира.

НАТО по-рано предупреди за кампания от враждебни дейности, организирани от Москва, включително актове на саботаж и кибератаки, но няма индикации кой може да е получил незаконен достъп до базата в Кьолн.

През юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че западният военен алианс вижда модел, който се развива и че последните атаки са резултат от по-активното руско разузнаване.

Няколко държави като Полша, Германия, Великобритания и Чехия съобщиха за инциденти през последните месеци.

Кремъл отхвърли спекулациите, че стои зад саботажа, парализирал френската жп мрежа

Кремъл отхвърли спекулациите, че стои зад саботажа, парализирал френската жп мрежа

Дмитрий Песков нарече тези твърдения "необосновани"