Германия подозира, че Китай все още провежда полицейска дейност на територията ѝ въпреки уверенията на Пекин през февруари, че е спрял да го прави, съобщава "Ройтерс".

"Органите за сигурност предполагат, че в Германия има два т.нар. "отвъдморски полицейски участъка", заяви говорител на германското вътрешно министерство на редовна пресконференция.

През ноември Берлин призова Пекин да закрие полицейските си участъци в Германия.

Китай отрече наличието на незаконни офиси с полицейски функции в Нидерландия

Китай отрече наличието на незаконни офиси с полицейски функции в Нидерландия

И в Германия се разследват подобни офиси

"Китайската страна се свърза с нас в началото на февруари и увери, че тези така наречени "отдели", както ги нарече, са закрити", посочи говорител на външното министерство и добави, че Берлин все още води преговори с Пекин за разрешаване на проблема.

От своя страна говорителят на вътрешното министерство поясни, че въпросните полицейски участъци "не са офиси с фиксирано местоположение, а мобилни съоръжения", от които китайски или други граждани изпълняват "официални задължения" от името на Пекин.

Германия преоценява двустранните си отношения с Китай на фона на повишената предпазливост към азиатската страна като стратегически съперник, въпреки че тя остава най-големият търговски партньор на Берлин.

Китай отрича да има тайна полиция в чужбина

Китай отрича да има тайна полиция в чужбина

Южна Корея разследва съществува ли китайска полицейска служба в страната