Германия няма да се откаже от задължителната изолация за хората, които са заразени с новия коронавирус, каза здравният министър в сряда, противно на първоначалните намерения, след като бяха изразени опасения, че премахването на карантинните ограничения би означавало, че пандемията е приключила, предава Ройтерс.

"Коронавирусът не е настинка. Ето защо трябва да продължи да има изолация след (установяване на) инфекция", написа в "Туитър" министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, добавяйки, че е направил грешка, предлагайки прекратяване на задължителната карантина.

Съгласно съществуващите правила хората с COVID-19 трябва да се изолират за поне седем дни. Миналата седмица Лаутербах предложи преминаване към доброволен петдневен период на самоизолация с препоръка за тест за COVID-19 в края на този период.

Идеята за прекратяване на карантината, с изключение на медицинския персонал, се появи, след като случаите на COVID нараснаха през последните седмици, засягайки персонала в болниците и много други работни места.

Лаутербах каза, че е направил предложението в опит да облекчи тежестта върху здравните власти, които трябва да разпореждат карантина и изолация, но в сряда заяви, че това е изпратило грешен сигнал, че пандемията е свършила и опасността е преминала.

"Това не е така", каза той на пресконференция, отбелязвайки, че повече от 300 души все още умират всеки ден от тази болест.

Хората, които са имали контакт със заразен човек, вече няма да бъдат принуждавани да се поставят под карантина от 1 май, въпреки че все пак ще бъдат силно насърчавани да го направят.

Ежедневните инфекции намаляха през последната седмица, като в сряда бяха съобщени 214 985 нови инфекции, с около 20% по-малко от преди седмица. .

Лаутербах каза, че очаква парламентът да одобри законодателство в четвъртък, което ще принуди хората над 60 години да бъдат ваксинирани до 1 октомври, оставяйки неяснота дали все още се предвижда задължителна ваксинация за по-младите към по-късна дата.

Припомняме, че китайският град Шанхай бе поставен във всеобщ локдаун, а в Хонконг погребалните бюра са претоварени заради скока на COVID-19 в Източна Азия.

За сметка на това в Европа има категорична тенденция към спад на новите случаи и на хоспиталзираните и починалите, което доведе до значително облекчаване на мерките на целия континент. Австрия така и не въведе задължителна всеобща ваксинация, а Гърция отмени ежемесечната глоба от 100 евро за лицата над 60-годишна възраст, които не са напълно ваксинирани.

Германец се ваксинира 90 пъти срещу COVID-19, за да продава ваксинационни паспорти

Германец се ваксинира 90 пъти срещу COVID-19, за да продава ваксинационни паспорти

Заподозреният не е задържан, но е разследван за неоторизирано издаване на карти за ваксинация и фалшифициране на документи