Отнемат гражданството на германските бойци, воюващи на страната на терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщиха от БГНЕС по информация на вестник "Зюддойче Цайтунг".

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер и правосъдният министър Катарина Барли са се договорили, че джихадистите ще загубят немското си гражданство при наличието на три условия - навършили са пълнолетие, имат друго гражданство и са участвали в сражения на страната на ИДИЛ.

Правилата няма да се отнасят за тези, които вече са в затвора заради подобни действия.

В Германия обсъждат гражданството на присъединилите се към ДАЕШ

В Германия обсъждат гражданството на присъединилите се към ДАЕШ

Германия също не ги желае обратно, но какво да ги прави

Според данните през 2018 г. близо 1 000 германски поданици са заминали за Сирия и Ирак, за да воюват на страната на ИДИЛ. Една трета от тях са се завърнали в Германия, около 150 са загинали, а останалите са били пленени.

По-рано от Министерството на вътрешните работи на Германия съобщиха, че страната е готова да приеме пленените бойци на Ислямска държава, ако им бъде осигурен достъп до консулска подкрепа от страна на германските дипломати.

Тогава те заявиха, че всички германски граждани, включително и заподозрените, че са се били на страната на ИДИЛ, имат право да се завърнат.

И Германия се изправи срещу Тръмп за ислямистите

И Германия се изправи срещу Тръмп за ислямистите

Хайко Маас иска бърз съдебен процес