Терористичната организация ДАЕШ се очертава като държава, немски бойци се присъединиха към тази държава. Може би Федерална република Германия не трябва да ги приема обратно. Това пише в коментара си за германския ежедневник "Зюддойче цайтунг" журналистът Хериберт Прантл.

Кюрдите в Сирия спешно искат да се отърват от затворници с германско гражданство. Германия също обаче не ги желае, отбелязва Прантл и допълва, че те са бойци с германски паспорт, които са се присъединили към така наречената "Ислямска държава". Възможно е да са извършили военни престъпления, да са изнасилвали язидите, да са измъчвали и убивали цивилни. По думите му германските бойци представляват риск за сигурността, радикализират се и няма да се откажат автоматично от радикализма си, когато се върнат в Германия, коментира журналистът. Наистина ли трябва да бъдат приети обратно?

И Германия се изправи срещу Тръмп за ислямистите

И Германия се изправи срещу Тръмп за ислямистите

Хайко Маас иска бърз съдебен процес

Според журналиста на "Зюддойче цайтунг" е сигурно, че по достатъчни подозрения може да им бъде изискана заповед за предварително задържане. Главният прокурор може да им повдигне обвинение, ако впоследствие се съберат доказателства. Прантл изразява мнение обаче, че след това Наказателният съд ще преговаря дълго време и ответниците най-накрая ще бъдат осъдени на до три години лишаване от свобода за "членство в терористична групировка". Причината за това според него ще е в липсата на други доказателства. Това ли е цената на върховенството на закона, пита Прантл в коментара си.

Налице е прагматичен аргумент в полза на това. Германия очаква други страни да изтеглят своите граждани, които трябва да бъдат депортирани от страната като заплаха за сигурността ѝ. Така че тя не може да откаже да вземе обратно немски терористи от Сирия, допълва Прантл.

Дания отряза Тръмп за ислямистите

Дания отряза Тръмп за ислямистите

Белия дом настоява за нова политика за Ислямска държава

Следователно е лесно да се изисква лишаване на бойците от гражданство. Това обаче според Прантл не е възможно, защото в Конституцията на Федерална република Германия се посочва следното: "Немското гражданство не може да бъде отнето". Нацистите са издевателствали с оттегляне на немско гражданство, затова и създателите на основния закон искат да спрат всяка злоупотреба, свързана с отнемане на гражданство. Конституцията разграничава абсолютно недопустимо лишаване от гражданство и условно допустима загуба на гражданство.

Принудителното отнемане е абсолютно недопустимо, пише Прантл, ако заинтересованото лице не може да окаже въздействие върху загубата на гражданство. Условията за допустима загуба са формулирани в Закона за гражданството, според който германец губи немското си гражданство, ако изпълнява военна служба във въоръжените сили на чужда държава без съгласието на Германия. Причината за това е, че е налице ясен, доброволен отказ от Германия. Прантл подчертава, че случаят би бил решен, ако "Ислямска държава" бъде призната не само като терористична организация, но и като чужда държава. И второ, ако терористът притежава гражданството на тази държава. Във всеки случай, продължава журналистът, ДАЕШ е възникнала като държава и бойците са приели нейните закони. Най-малко значението и целта на правилата за отнемане на немско гражданство са изпълнени, смята Хериберт Прантл. С участието в чуждестранна служба германската националност би била загубена.