Германия, Великобритания и Франция трябва да са готови да обмислят възстановяване на международните санкции срещу Иран заради нарушения на ядрената си сделка от 2015 г., заяви министърът на външните работи на Германия, цитиран от "Ройтерс".

Позицията на Европа е жизненоважна, тъй като САЩ се оттеглиха от сделката, а другите страни подписали сделката, Русия и Китай, са съюзници на Иран и е малко вероятно да започнат процес, при който санкциите могат да бъдат възстановени.

Иран заяви, че миналата седмица е възобновил обогатяване на уран, а през почивните дни обясни, че може да пречисти до 60%, което не е далеч от нивото от 90%, необходимо за ядрена бомба.

"Иран най-накрая трябва да се върне към поетите ангажименти", обяснява германският външен министър Хайко Маас преди срещата на външните министри на Европейския съюз в Брюксел.

"В противен случай ще си запазим правото да използваме всички механизми, посочени в сделката (за възстановяване на санкциите)", допълва той.

Иран започна да обогатява уран до 5%

Иран започна да обогатява уран до 5%

В последните седмици Иран обогатяваше уран с чистота до 4,5%

В рамките на сделката, предназначена да намали възможностите на Техеран да разработи ядрено оръжие, Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на повечето международни санкции.

Техеран твърди, че последните стъпки са поради оттеглянето на Вашингтон от сделката и възобновяването на американските санкции, които унищожават износа на ирански нефт. Техеран допълва, че ще се върне към задълженията си, ако Вашингтон го направи.

Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини заяви, че коментира с подписалите страни, за да реши какво да прави по-нататък. Министрите на ЕС не обсъдиха санкциите в понеделник, но става все по-трудно да се спаси споразумението, допълва тя.

"Може да имаме съвместно заседание на Комисията в следващите дни", коментира Могерини, като се позовава на форума, където подписалите страни могат да обсъждат проблеми и потенциално да създадат основа за проучване на санкциите.

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран показва ядрени амбиции

Високопоставен дипломат на ЕС обяснява, че срещата на Съвместната комисия във Виена може да бъде следващата седмица на ниво политически директори.

Всяка от подписалите страни може да задейства процес на разрешаване на спорове, който може да завърши в Съветът за сигурност на ООН.

Страните от ЕС искат Международната агенция за атомна енергия първо да провери последните съобщения на Иран за обогатяване, заявяват дипломати от ЕС.

Иран многократно обяснява, че иска ядрена енергия само за граждански нужди.

При президента Доналд Тръмп САЩ заяви, че ограниченията, наложени на Иран, не са достатъчно строги и не обвързват програмата му за балистични ракети.

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Рябков: Последица от застоя при решаването на известните проблеми