Германският външен министър Зигмар Габриел смята, че евентуалното отхвърляне от САЩ на ядрената сделка с Иран ще отчужди Европа от Вашингтон и ще я доближи до Русия и Китай. Това заяви той пред германското издание RND.

"Изключително важно е, че Европа се придържа към общото мнение по този въпрос. Трябва да кажем на американците, че тяхната политика по отношение на Иран тласка нас, европейците, към обща позиция с Русия и Китай - срещу САЩ", изтъкнал първият дипломат на Германия.

Той подчерта, че ако САЩ отхвърлят споразуменията по иранската ядрена програма, ситуацията в областта на сигурността само ще се влоши, тъй като ще се завърне пряката заплаха от война между Израел и Иран.

"Трагедията е, че иранската сделка може да се превърне в американска вътрешна политическа игра", предупреди Габриел.

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но не изтегля САЩ

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но не изтегля САЩ

Белият дом обявява "нова стратегия" за справяне с Иран

Очаква се, че американският президент Доналд Тръмп по-късно днес ще представи "мащабна стратегия" по отношение на Иран. Американският държавен глава многократно е заявявал, че не изключва оттегляне от споразумението, докато останалите страни изтъкват, че възнамеряват да се придържат към условията на сделката.

Иран и "шесторката" (САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия) през юли 2015 г. постигнаха историческо споразумение за разрешаване на иранския ядрен проблем.