Германският регион Баден-Вюртемберг планира да обучава бежанци за машинисти и ватмани, като част от усилията за интеграция на пазара на труда, за пристигналите от 2015 г. до момента, съобщава "Политико".

"В рамките на около 15 месеца хората, които имат ясен статут на пребиваващи в страната и добро владеене на немски език, трябва да получат цялостно обучение за тази важна професия", се казва в изявлението на регионалното транспортно министерство.

Според министерството на транспорта в Щутгарт около 1000 работни места в местните железници ще трябва да бъдат запълнени през следващите години в Баден-Вюртемберг, регион с 11 милиона население, граничещ с Франция и Швейцария.

Според плана, държавата ще съфинансира курсове за обучение, докато железопътните компании ще създадат езикови програми, специфични за сектора.

Около 44 000 бежанци имат право да останат и да търсят работа в Баден-Вюртемберг. Програмата за обучение обещава да заплати 2100 евро на месец преди данъчно облагане.

Около 1,4 милиона бежанци са влезли в Германия между 2015 и 2017 г., предимно от Близкия изток и Северна Африка. Програмата ще започне по-късно тази година и би могла също да засегне недостига на работници в строителството на железопътни линии и персонал за ремонтни дейности.

"Проектът може да се превърне в модел за квалификация на бежанците. Това би могло да представлява голям интерес и в други сектори, които също търсят квалифицирани работници сред бежанците", коментира Кристиан Раух, директор на регионалното бюро на Федералната агенция по заетостта на Германия.

Стачка парализира германските железници

Стачка парализира германските железници

След като преговорите за по-високо заплащане и по-добри условия на труд за служителите на Deutsche Bahn се провалиха