Германия ще се нуждае от още поне 75 000 войници, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Алиансът адаптира плановете си за отбрана, за да се изправи срещу една все по-враждебна Русия.

На срещата си във Вилнюс миналата година лидерите на страните от НАТО подписаха първите големи планове за отбрана след края на Студената война, в които се описва как Алиансът ще отговори на руска атака.

Този ход показа фундаментална промяна - НАТО не виждаше нужда да изготвя подобни планове в продължение на десетилетия, тъй като водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че следсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването.

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Разкрива се ново централно командване и специален отдел за киберпространството

НАТО и националните военни плановици бяха заети с превръщането на плановете в конкретни изисквания, като откроиха недостига на войски, оръжия и друго оборудване, необходимо за защита срещу руска атака, която според висшето ръководство на германската армия може да се случи още през 2029 г.

Новите изисквания на НАТО означават, че Бундесверът ще има нужда от допълнителни 75 000 военнослужещи за попълването на допълнителни съюзнически корпуси, дивизии и бригади, необходими за изпълнение на отбранителните планове, посочва в. "Шпигел", позовавайки се на поверителни документи.

В момента Бундесверът има около 180 000 войници, което не достига целта от около 200 000 войници и 80 000 цивилни служители.

Годна или негодна е армията на Германия за война?

Годна или негодна е армията на Германия за война?

С малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа