Германски и латвийски войски са започнали съвместни учения в Латвия, недалеч от руската граница, като част от по-широка операция на НАТО за укрепване на въздушната отбрана срещу евентуална руска атака, съобщава „Ройтерс”.

Германия има около 80 войници и 400 тона оборудване, включително разгръщваем мобилен контролен център, за ученията, които ще продължат до края на октомври. Пет германски изтребителя „Юрофайтър” също така извършват въздушни патрули над Балтийско море, излитайки от военното летище в естонския град Амари.  

Най-голямата ни тревога е непредсказуемостта на Русия, която доказа в Грузия, Крим и Източна Украйна, че е готова, независимо по каква причина, да предприеме военни действия”, коментира ген.-лейтенант Раймондс Граубе, началник на латвийските въоръжени сили.

Латвия удвои военните си разходи през последните две години и ще достигне целта на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана през 2018 г.

Съвместните операции, които се провеждат в момента в Латвия, са част от ученията на НАТО „Трайно присъствие” и включват германски разгръщваем контролен и съобщителен център, който патрулира част от балтийското въздушно пространство, използвайки свои собствени и няколко балтийски радара.  

Лидерите на страните от НАТО се споразумяха през юли да позиционират четири батальона, съставени от 3 до 4 хил. войници, в страните от Прибалтика и Източна Полша за първи път, както и да се засилят въздушните и морските патрули, за да успокоят тези страни, след като Русия анексира Крим от Украйна.  

Около 25 процента от населението на Латвия и Естония е съставено от руски малцинства, които властите се опасяват, че могат да бъдат стимулирани да се разбунтуват срещу мнозинството от населението, подобно както проруските сепаратисти понастоящем се сражават в Източна Украйна.

Москва също обяви намерението си да разположи ядрени ракети в Калининград, руски анклав, заобиколен от Полша и Литва, в отговор на активизирането от страна на НАТО на американския противоракетен щит на полска територия.

По думите на ген. Граубе, една от най-модерните руски вертолетни бази се намира на само 25 км от латвийската граница, но и в рамките на 350-километровия обхват на мощния германски радар, докаран за ученията.  

„Разбира се, това ни притеснява, ето защо е добре, че германците са тук за възпиране (на Русия) и да изпратят сигнал, че НАТО е силно и единно”, изтъкна ген. Граубе.

Ген.-лейтенант Карл Мюлнер, началник на германските военновъздушни сили, уточни, че ученията ще помогнат на германските и латвийските войски да тренират сложното взаимодействие на технологии, военнослужещи и непознат терен преди всякакво потенциално реално разгръщане.