Германски политици обмислят предложение към Русия да премести новите си крилати ракети SSC-8 на изток и по-точно зад Урал. Така Европа ще излезе извън техния обхват, но ще може да се спаси Договора за неразпространение на ракетите със среден и малък обсег на действие, след вчерашната поредна криза в отношенията между САЩ и Русия.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин обяви като огледална мярка на излизането на САЩ от договора, излизането и на Руската федерация и прекратяване на всякакви разговори по темата за ракетите. От излизането и на двете страни най-засегнати по отношение на сигурността са именно Европа и Япония. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи обвинението на САЩ и НАТО спрямо Русия, но изрази надежда, че до прекратяване на действието на Договора няма да се стигне и разговорите ще продължат.

Германия иска нови правила за новите оръжия

Германия иска нови правила за новите оръжия

Иначе научната фантастика ще се превърне в смъртоносна реалност, предупреждава Хайко Маас

Родерик Кизеветер от ХДС и социалдемократът Ролф Мютцених са коментирали пред Frankfurter Allgemeine идеята за предложение към Русия да премести ракетите си зад Урал.

Поради очаквания обхват от 2600 километра, SSC-8, според всички държави-членки на НАТО, нарушава забраната за ядрени оръжия със среден обсег, залегнали в Договора за INF. При преместването им обаче Европа остава извън обсега им.

По замисъла на германските политици предложението трябва да изгради доверие, което да отвори вратата за нови преговори с Москва. Това ще намали и опасността от нова надпревара във въоръжаването.
Кизеветер посочва, че Русия е изключително притеснена от разгръщането на плътен американски противоракетен щит в Източна Европа, но преместването на руските SSC-8 трябва да бъде осигурено от строг и непрекъснат режим на проверка.

Като ответна стъпка германските политици предполагат съгласие на САЩ Русия да прави инспекции на разгърнатите системи за отбрана в Румъния.

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Русия имала последна възможност