Ако Ангела Меркел отново стане канцлер, почти половината гласоподаватели биха искали тя да се откаже от мандата си по-рано. Това сочат резултати от анкета, която показва, че подкрепата за най-влиятелния лидер в Европа намалява, съобщава "Ройтерс".

Проучването YouGov, поръчано от DPA в Германия и публикувано Die Welt, показва, че 47% от анкетираните искат Меркел да се оттегли преди 2021 г., когато приключва четвъртият ѝ мандат. 36% искат тя да изкара всички четири години, 8% по-малко в сравнение с 44% преди три месеца.

Външният министър Зигмар Габриел, бивш лидер СДП, възприе по твърд тон пред най-продавания всекидневник "Билд". "Ако канцлерът продължава да отхвърля всички предложения за реформа в ЕС, няма да има коалиция със СДП", каза той на статията.

Сегашният лидер на СДП, Мартин Шулц, подкрепи по-всеобхватна реформа в еврозоната, която призовава към Съединени Европейски щати до 2025 г.

Мартин Шулц иска създаване на Съединени Европейски щати до 2025 г.
Обновена

Мартин Шулц иска създаване на Съединени Европейски щати до 2025 г.

Които не са съгласни с тази федерална конституция, автоматично ще трябва да напуснат ЕС

Габриел допълва че консерваторите трябва да реформират здравната система, за да премахнат разликата между частната и държавната грижа. Проучване на INSA в Билд поставя консерваторите на Меркел с покачване от 2 пункта на 33%, а СДП намалява с 0,5% на 20,5%.

Най-дясната партия - Алтернатива за Германия, която капитализира страховете на гласоподавателите относно нарастващото неравенство и влиянието на кризата с мигрантите в Германия е спаднала с 1 пункт на 13%.

От партията на Меркел искат до 65 000 мигранти годишно

От партията на Меркел искат до 65 000 мигранти годишно

Позиция, която може да се окаже проблем в коалиционните разговори със социалдемократите

Много коментатори предполага, че Алтернатива за Германия ще спечели повече, ако бъдат проведени нови избори и поради неуспеха на Меркел да създаде правителство.

Консерваторите на Меркел и СДП заявиха, че ще започнат проучвателни коалиционни преговори на 7 януари.

Социалдемократите предупредиха Меркел: Членовете ни трябва да бъдат убедени

Социалдемократите предупредиха Меркел: Членовете ни трябва да бъдат убедени

Ще настояват за отличителни леви политики