Елена Русакова, ръководител на общинския район "Гагарински" в Москва, обяви във Facebook, че е глобена със 150 хиляди рубли (3400 лв) по член от Административния кодекс за дискредитация на руските въоръжени сили - за писмо от Съвета на депутатите, адресирано до президента на Русия Владимир Путин с искане за преразглеждане на решението за нахлуване в Украйна, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Русакова каза, че избирателите й са я помолили да изпрати такова писмо. Местният съвет на депутатите взе решението писмото да бъде изпратено на 1 март, уточни тя, а нормата на закона влезе в сила от 4 март.

Русакова каза още, че на 4 март е получила предупреждение от прокуратурата, която й нарежда да не призовава гражданите да провеждат публични акции. "Отговорих на прокурора с недоумение, че нашето решение и текстът на писмото не споменават по никакъв начин публични действия и няма призиви към граждани, а като цяло депутатите не са организирали никакви действия от 2 години", написа депутатът. 

Тя обяви, че ще обжалва глобата, но не се надява тя да бъде отменена: "Е, знаем, че истината е на наша страна. Жалбата не променя нищо в наше време, но ще я подадем", коментира Русакова решението на съда."

Припомняме, че Държавната дума на Русия на 4 март прие закон, с който се предвиждат затвор и големи глоби за фалшиви новини, с които се дискредитира руската армия. Според законодателството под санкция могат да попаднат и такива, призоваващи за санкции срещу Русия.

Със закона се въвежда срок за лишаване от свобода за такова престъпление до 15 години, като той ще се прилага, ако фалшификатите доведат до сериозни последици.

На фона на руската инвазия в Украйна почти всички опозиционни медии са обявени за "чуждестранни агенти", на много от тях сайтовете са блокирани, а вестник "Новая газета", чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир за 2021 година, обяви, че спира своята дейност до края на военните действия в Украйна.

Руско опозиционно издание: Около 60 военни от Псков са отказали да воюват в Украйна

Руско опозиционно издание: Около 60 военни от Псков са отказали да воюват в Украйна

Има и други такива случаи