Твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини се защити от обвиненията в използване на тактики в нацистки стил при изгонването на стотици хора от приемен център за мигранти близо до Рим, съобщава ДПА.

Съоръжението в Кастелнуово ди Порто, в което са настанени 500 души, трябва да затвори до края на месеца в резултат на т. нар. "декрет за сигурността", който значително затегна правилата за предоставяне на убежище.

Малта обвини Салвини в "неоснователни претенции" за мигрантите

Малта обвини Салвини в "неоснователни претенции" за мигрантите

Салвини отвърна, че няма да приеме "никакви уроци" от Малта

Затварянето "е акт на здрав разум и добра администрация, което ... няма да лиши никого от техните права", изтъкна Салвини, добавяйки: "Наистина не виждам къде е проблемът."

Всъщност само около 300 от мигрантите се преместват в други центрове. Те не са били предупредени за този ход и са изправени пред прехвърляне в други региони, включително деца, които ще бъдат внезапно изтръгнати от съученици и приятели.

Останалите са оставени, без да има къде да отидат, защото притежават вид разрешение за пребиваване, анулирано от указа на Салвини, лишавайки ги от правото да бъдат настанени от държавата.

Салвини вижда безмислици от Брюксел в забележките за омраза към роми

Салвини вижда безмислици от Брюксел в забележките за омраза към роми

Кани еврокомисар Йоурова да посети лагери в Рим или Милано и пак да помисли

"Мъже, жени и деца са разделени по начин, напомнящ за нацистките лагери, разделящи семействата", коментира Роберто Морасут от опозиционната Демократическа партия в парламента, призовавайки Салвини да обясни позицията си пред италианските депутати.

Силни критики също така дойдоха от католическите кръгове.

"Отче, прости им, защото не знаят какво правят", написаха францисканските братя от Асизи в "Туитър", докато енорийският свещеник на Кастелнуово ди Порто Хосе Мануел Торес подчерта: "Молим се да не се отнасят към тях като към животни."

Евроизборите са последна възможност за спасяване на Европа, предупреди Салвини

Евроизборите са последна възможност за спасяване на Европа, предупреди Салвини

Само преди ден той се присъедини към европейско популистко движение на Стив Банън