Голямото жури на Джорджия препоръча повдигане на наказателни обвинения срещу републиканския американски сенатор Линдзи Греъм и други съюзници на Доналд Тръмп като част от разследването на усилията за отмяна на президентското поражение на Тръмп през 2020 г., се казва в доклад, публикуван в петък.

В крайна сметка никой не беше обвинен, когато прокурорите на Джорджия заведоха мащабно наказателно дело срещу Тръмп и 18 предполагаеми съзаговорници.

Специалното голямо жури препоръча обвинения срещу Греъм, както и срещу двамата американски сенатори от Джорджия по това време, Кели Льофлър и Дейвид Пердю, се казва в доклада. Като Тръмп всички са републиканци.

Греъм, съперник на Тръмп, отрече да е извършил нарушение и каза, че е изпълнявал надзорните си задължения като висш законодател в съдебната комисия на Сената, когато поиска от служители на Джорджия да проверят бюлетините за задочно гласуване след поражението на Тръмп.

"Не можем да криминализираме сенатори, които си вършат работата", каза той на пресконференция в Южна Каролина в петък. "На следващите избори, ако имам въпроси, ще направя същото.

Панелът също така препоръча обвинения срещу бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, съветника Борис Епщайн и адвокатите Лин Ууд и Клета Мичъл, се казва в доклада.

Не беше ясно защо окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис избра да не повдига обвинения срещу шестимата души и нейната служба не отговори веднага на искане за коментар.

Тръмп не се призна за виновен по обвиненията за изборите през 2020 г.

Тръмп не се призна за виновен по обвиненията за изборите през 2020 г.

Той няма да се яви лично в съда на окръг Фултън в Атланта следващата седмица

Шестимата бяха сред 39-те души, на които специалното голямо жури препоръча да бъдат повдигнати обвинения в доклада си от 15 декември, който беше запечатан в продължение на девет месеца. За разлика от окончателното наказателно обвинение, в него не са изложени конкретни обвинения.

Специалното голямо жури нямаше правомощието да повдига обвинения, но Уилис използва събраните доказателства, за да поиска обвинение срещу Тръмп и неговите 18 съобвиняеми от редовно голямо жури миналия месец.

В отговор на доклада, публикуван в петък, Тръмп каза, че той показва, че случаят на Уилис е политически мотивиран. "Искаха да повдигнат обвинения срещу всеки, който случайно дишаше по това време", написа той в социалните мрежи.

Тръмп и останалите обвиняеми по делото се признаха за невинни. Както и при трите му други наказателни преследвания , Тръмп отрече да е извършил нещо неправомерно и каза, че е жертва на политическо преследване.

Льофлър и Пердю, и двамата лоялни привърженици на Тръмп, бяха победени от кандидатите на Демократическата партия на втория тур на изборите през януари 2021 г. Пердю се кандидатира неуспешно за губернатор през 2022 г. Нито един от двамата не отговори веднага на искане за коментар.

"Този ​​безпочвен лов на вещици не се основава на фактите, нито на закона, нито на реалността", каза адвокатът на Флин Джеси Бинал в изявление. Флин, видна фигура от крайната десница, призова Тръмп да използва военните, за да отмени изборите през 2020 г

Специалното голямо жури се събра през 2021 г. по искане на Уилис, за да подпомогне нейното разследване. В продължение на няколко месеца съдебните заседатели призоваха показания от 75 свидетели, включително съюзници на Тръмп като бившия му адвокат Руди Джулиани, Греъм и висши служители на Джорджия като губернатора Брайън Кемп.

Специалното голямо жури не взе единодушие.

Съдия от Джорджия публикува доклада на голямото жури за делото на Тръмп

Съдия от Джорджия публикува доклада на голямото жури за делото на Тръмп

След издаването на обвинителния акт е възможно неговото разсекретяване