Руските кибератаки срещу страните от НАТО са се увеличили четири пъти през миналата година в сравнение с 2020 г., съобщава "Франс прес", позовавайки се на данни на Google.

Хакерските атаки срещу Украйна пък за нараснали над три пъти за същия период.

Скокът в кибератаките - който съвпадна с нахлуването на Москва в прозападна Украйна на 24 февруари 2022 г. - е знак за това как кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещи конфликти, отбелязва американският технологичен гигант в нов доклад.

"През 2022 г. Русия увеличи таргетирането на потребители в Украйна с 250% в сравнение с 2020 г. Насочването към потребители в страните от НАТО се увеличи с над 300% през същия период", отчита Google.

Руски хакери отмъщават за Leopard-ите

Руски хакери отмъщават за Leopard-ите

Група Killnet обикновено атакува уебсайтове на държави, които вземат политически решения в ущърб на Русия

Посочва се, че подкрепяните от руското правителство хакери са засилили кибероперациите в началото на 2021 г. по време на подготовката за инвазията.

Авторите на доклада отчитат "по-разрушителни кибератаки срещу Украйна през първите четири месеца на 2022 г., отколкото през предходните осем години, като атаките достигнаха своя връх около началото на инвазията".

Извършителите на хакерските атаки, спонсорирани от руските въоръжени сили, "са използвали разрушителен зловреден софтуер, за да разстроят и влошат държавния и военния капацитет на Украйна".

Тяхната киберофанзива - включително срещу потребители в НАТО - варира от кражба на уебсайтове до събиране на разузнавателна информация и провеждане на информационни кампании за повлияване на общественото мнение, включително в полза на руската частна военна компания "Вагнер".

Хакери атакуват сайтове на НАТО

Хакери атакуват сайтове на НАТО

Като предполагаем извършител се посочва руската хакерска група Killnet

Очевидно е, че киберпространството ще играе важна роля в бъдещи въоръжени конфликти, в допълнение към традиционните форми на война, посочва Google.

"Войната накара подкрепяните от китайското правителство хакери да се съсредоточат към украински и западноевропейски цели, за да съберат информация за конфликта", допълват от компанията

Освен това войната е разделила лоялността на хакерите, мотивирани с финансови стимули.

"Киберпрестъпната екосистема беше нарушена, като някои групи обявиха политическа вярност, други се разделиха по геополитически линии, а известни оператори приключиха дейността си".

Руски хакери изпращат данни за украинската армия на Москва

Руски хакери изпращат данни за украинската армия на Москва

Призовават руснаците, които си сътрудничат с Киев, да се "предадат"