Рекордните горещини в Испания през миналото лято на 2022 г. са причинили повече от 350 смъртни случая от топлинен удар и дехидратация и са били решаващ фактор за увеличаване на смъртността с 20,5%, сочат официални данни от вторник.

В изявление на Националния статистически институт (INE) се казва, че през летните месеци между май и август са починали 157 580 души, което е с 26 849 повече, отколкото през 2019 г., преди пандемията от ковида.

"Сред причините за смъртните случаи, пряко свързани с горещините, са топлинният удар (122 случая в сравнение с 47 през 2019 г.) и дехидратацията (233 случая в сравнение със 109)", се казва в съобщението.

Горещината може да убива, като предизвиква топлинен удар, който уврежда мозъка, бъбреците и други органи, но може да предизвика и други състояния като сърдечен удар или проблеми с дишането.

Много от допълнителните смъртни случаи се дължат "на предшестващи хронични патологии, за които е установено, че са изложени на риск при високи температури", заяви институтът. Смъртните случаи, дължащи се на състояния, свързани с високо кръвно налягане, са се увеличили с 36,9 %.

По-високи са и смъртните случаи от диабет - с 31,2 %, както и от деменция и ранна деменция, които са скочили с 19,8 %.

Миналата година Испания преживя най-горещата си година от началото на записите през 2016 г., съобщи метеорологичната агенция AEMET.

Докладът излезе в момент, когато Испания преживя първата си лятна гореща вълна, която в понеделник покачи живака до 44,4 градуса по Целзий.

Жегата в Испания чупи температурни рекорди

Жегата в Испания чупи температурни рекорди

Страната регистрира най-горещата пролет в историята си

Досега двама души са починали в резултат на горещините, съобщиха официални лица.

В събота 47-годишен мъж получи слънчев удар, докато работеше на полето в Азналколар, малко градче близо до южния град Севиля. Длъжностните лица заявиха, че той е имал предишни здравословни проблеми.

В понеделник пък фермер почина от топлинен удар, докато работеше на лозето си в Синко Касас, село на около 160 км южно от Мадрид, съобщи кметът пред радио Cadena Ser.

Температурите във вторник бяха малко по-ниски от тези в понеделник, но все още надхвърляха 40 градуса в някои части на страната. Очакваше се силната жега да продължи до четвъртък.

Испания овладя горските пожари

Испания овладя горските пожари

В неделя се очакват стихване на вятъра и дъжд

По данни на Световната метеорологична организация Европа е най-бързо затоплящият се континент в света, а според експерти Испания вероятно ще бъде една от най-засегнатите от климатичните промени страни.

Въпреки че е свикнала с високите летни температури, особено в южната част на страната, Испания се сблъсква с по-дълги и горещи горещини и с тревожен недостиг на валежи.