Конференция за планиране на многонационални международни военни учения Agile Spirit 2019 е открита в Тбилиси, съобщава министерство на отбраната на Грузия, цитирано от ТАСС.

Според министерството, "грузинско и американско военно оборудване ще бъде представено през предстоящото лято, следващата година".

Командирът на западните сухопътни войски на грузинските въоръжени сили, бригаден генерал Георги Матайшвили коментира, че "на конференцията в Тбилиси се обсъждат въпроси, свързани с провеждането на учението - броят на участващите страни и целите".

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

50 000 войници, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 държави

Участвайки в конференцията, представител на европейското командване на въоръжените сили на САЩ Кевин Стибич коментира че Agile Spirit 2019 ще се проведе под ръководството на грузинските въоръжени сили и европейското командване на американската армия. "Упражненията на персонала ще се провеждат на ниво бригади и полеви маневри на батальон, ще вземат участие представители на въоръжените сили на Съединените щати, Грузия и страните партньори".

Според Министерството на отбраната на Грузия, предстоящите упражнения имат за цел да "укрепят сигурността на Черноморския регион и да повишат съвместимостта на отбраната между участващите държави".

По-рано грузинският министър на отбраната Леван Изория коментира, че ученията Agile Spirit 2019 са насрочени за август, заявявайки, че е планирано да се добави към тях морски компонент и обучение за киберсигурност.

Руски Ту-142 прелетя на ниска височина над кораби на НАТО

Руски Ту-142 прелетя на ниска височина над кораби на НАТО

Поредна подобна провокация от страна на Русия

Министерството на отбраната обяснява, че ученията "са един от компонентите на сътрудничеството между Грузия, Съединените щати и НАТО". През 2015 г. тези маневри са под егидата на НАТО.

След ученията, американските бронирани машини са върнати по базите си в Европа.

Миналата година упражненията са проведени в нов формат - под формата на компютърна симулация, без участието на войници.

Столтенберг призовава Русия да спазва договора за ядрена безопасност

Столтенберг призовава Русия да спазва договора за ядрена безопасност

Страните от НАТО възнамеряват да бъдат "силни, предсказуеми и твърди"