Полицията в Грузия днес започна наказателно разследване за смъртта на оператор, един от няколкото журналисти, които бяха нападнати по време на атаки срещу ЛГБТ+ активисти по-рано тази седмица, информира "Ройтерс".

ЛГБТ+ активистите в южнокавказката страна отмениха гей парада в понеделник, след като насилнически групи, които се противопоставиха на събитието, щурмуваха и претършуваха офиса им в столицата Тбилиси и атакуваха активисти и журналисти.

ЛГБТ активисти в Грузия отменят гей парад след нападение срещу офиса им

ЛГБТ активисти в Грузия отменят гей парад след нападение срещу офиса им

Бяха планирали "Марш за достойнство" днес в централната част на Тбилиси

Операторът Александър Лашкарава, който беше пребит при инцидента, беше намерен мъртъв в дома си от майка си, съобщи неговата телевизия "Пирвели". Тя не разкри причината за смъртта.

Министерството на вътрешните работи обяви, че е образувало наказателно производство, но също не разкри причината за смъртта в изявление.

Смъртта му накара активистите да обявят шествие в центъра на Тбилиси днес, за да настояват за наказателно преследване на виновните за нападенията срещу журналисти и привърженици на ЛГБТ+.

Над 50 журналисти са били обект на насилие, уточни полицията в понеделник, подтиквайки западни страни да призоват Грузия да осигури свобода на изразяването и събранията.

Планираният гей парад, който беше отменен преди началото му, предизвика критики от страна на църквата и консервативните кръгове, докато премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че шествието рискува да предизвика обществена конфронтация.