Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че се надява на положителен резултат от разговорите на руския президент Владимир Путин с африканските лидери в контекста на споразумението за зърното, предаде ТАСС.

Освен това Гутериш се надява, че изходът от тези преговори "ще бъде положителен резултат" и за руския износ на храни и торове.

Путин ще проведе разговори с африканска делегация в Санкт Петербург на 17 юни. На 16 юни африканската делегация ще посети Киев за разговори с украинското ръководство.

На 7 юни Владимир Путин и южноафриканският президент Сирил Рамафоса обсъдиха по телефона африканската инициатива за разрешаване на ситуацията в Украйна.

Според дипломатически източници африканската мирна инициатива за Украйна включва аспекти на продоволствената сигурност и въпроса за размяната на пленници, предаде ТАСС.

Започна мирната обиколка в Европа на африканските лидери

Започна мирната обиколка в Европа на африканските лидери

В сделката влиза и бъдещето на Путин, но и изтеглянето на руската армия

Повечето украински, руски, европейски и американски политици и международни наблюдатели гледат скептично на перспективите за посредническа мисия на африканските лидери.

Очакваше се шест африкански държави да бъдат включени в мисията за мир - Египет, Замбия, Република Конго, Сенегал, Уганда и Южна Африка. Впоследствие Коморските острови - настоящият председател на Африканския съюз, също бяха добавени към този списък.

Няколко страни предложиха да посредничат за мир между Русия и Украйна, включително Китай, чийто специален пратеник направи обиколка из Европа в края на май в опит да събере подкрепа за плана на Пекин.