Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост относно опасността от разрастването на войната на Русия в Украйна. Той направи изявлението си в понеделник по време на посещение в столицата на Молдова, съобщи VOA News.

"Въздействието на войната в Украйна в региона и света е дълбоко и широкообхватно; последиците от ескалацията са твърде плашещи, за да ги мислим", каза Гутериш по време на съвместна пресконференция с молдовския премиер Наталия Гаврилица в Кишинев. Дълбоко съм загрижен за продължаването и възможното разпространение на войната, която Русия води в Украйна, и от въздействието, което оказва не само в региона, но и по целия свят", каза шефът на ООН.

ЕС обмисля военна подкрепа за Молдова

ЕС обмисля военна подкрепа за Молдова

Президентът Мая Санду засега не се опасява от конфликт

Руската инвазия наруши износа на пшеница, царевица, слънчогледово масло и торове от Черноморския регион, както и повиши цените на горивата в световен мащаб.

Гутериш е в Молдова на двудневно посещение, за да изрази международна подкрепа за западната съседка на Украйна, която е видяла около половин милион бежанци да влязат в страната, а 90 000 остават, много в молдовски домове.

"Молдова е малка страна с голямо сърце", каза той, като отбеляза, че ресурсите ѝ са ограничени.

Има международна загриженост, че Молдова може да бъде възможен втори фронт във войната на Русия срещу Украйна, чрез подкрепяния от Кремъл отцепил се регион Приднестровието.

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

Очаква се на 9 май да бъде създаден "претекст" за нападение

"Молдова е на първа линия за запазване на мира и стабилността в света", каза Гутериш.

Когато го попитаха за Приднестровието, той каза, че се надява актьорите и от двете страни да имат ясно чувство за отговорност и да предотвратят всякаква заплаха за нацията.

"Вашият суверенитет, независимост и териториална цялост и солидният напредък, който сте постигнали през последните три десетилетия, не трябва да бъдат застрашавани или подкопавани", каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН добави, че инвазията на Русия в Украйна "трябва да спре, оръжията трябва да бъдат заглушени и аз призовавам Русия и Украйна да засилят дипломатическите усилия за диалог, за да постигнат спешно споразумение с преговори в съответствие с международното право и Хартата на ООН. "

Премиерът Наталия Гаврилица каза в отговор на въпросите на репортерите за възможна военна мобилизация, че правителството смята, че има "нисък риск от ескалация на военните действия" в Молдова и отхвърли слуховете за мобилизация.

"Засега нямаме причина да се притесняваме и да прибягваме до подобни действия", каза Гаврилита и допълни, че ако оценката им се промени, те ще го съобщават по официални канали.

Гаврилица се включи в понеделник за срещите с Гутериш, като потвърди, че трябва да отмени президента Мая Санду поради "здравни причини".

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

Призовават да се следват съветите на официалните власти в страната

Във вторник Гутериш ще се срещне с председателя на молдовския парламент Игор Гросу, а след това ще посети център за бежанци.