Ръководителите на групировката „Хамас” в Газа поздравяват турския президент Реджеп Тайип Ердоган за потушаването на опита за военен преврат.

Ислямистката екстремистка групировка осъди опита, като заяви, че е порочен заговор за сваляне на Ердоган, съобщава Би Би Си.

Турският лидер е твърд поддръжник на „Хамас” и яростен критик на Израел.

Поддръжници на „Хамас” излязоха по улиците на няколко места в Ивицата Газа, за да празнуват провала на опита за преврат. Те развяваха турски знамена и плакати със снимката на Ердоган.

Турция наскоро възстанови връзките си с Израел 6 години, след смъртоносната атака на Израел, за да спре флотилия с активисти, опитващи се да пробият израелската блокада в Ивицата Газа.

Саудитска Арабия приветства успеха на турския президент за предотвратяване на опита за преврат. Това обяви държавната новинарска агенция SPA, позовавайки се на служител от външното министерство.

Източникът изразил задоволството на кралството, че нещата вървят към нормализиране, водени от президента Реджеп Ердоган и неговото избраното правителство в съответствие с конституционната легитимност и волята на турския народ.

Емирът на Катар пък е позвънил на Ердоган и го е поздравил за победата над метежниците.

Съветникът на върховния лидер на Иран също заяви, че Техеран подкрепя турското правителство срещу опита за военен преврат.