11 000 души се събраха въпреки минусовите температура в центъра на Кишинев, Молдова за да протестират срещу управляващите.
Митингът е събран от опозиционната социалистическа партия, „Нашата партия”, а също е от дясноцентристката гражданска платформа „Достойнство и справедливост”.

Полицията съобщава за 11 000 участници, но организациите на митинга говорят за над 100 000 души.

Много от протестиращите носят бели цветя като знак за мирния характер на протеста си, а също и икони и църковни изображения. Основните искания на митинга и шествието са провеждането на предсрочни избори.

Сред исканията на социалистите са освен провеждането на предсрочни избори и „силен президент”, за което е нужно провеждането на национален референдум, обяви лидерът на левите Игор Додон.

Митингът е силно охраняван, тъй като в предишни дни на акции на опозицията се стигна до сблъсъци с полицията, при които пострадаха 31 души, включително и 27 полицаи.

Напрежението в Молдова избухна още преди няколко месеца, когато опозицията и граждански движения излязоха на улиците с искания основно за борба с корупцията. Молдова остана без правителство на 29 октомври миналата година, когато правителството, оглавявано от представителя на Либерално-демократическата партия Валерий Стрелец подаде оставка.

Преди три дни демонстранти нахлуха и в парламента.

Появиха се информации за руско участие в съпротивата срещу съставянето на реформаторското правителство.