Няколко хиляди души се събраха в центъра на Тел Авив, за да отбележат годишнината от смъртта на израелския премиер Ицхак Рабин, убит преди 24 години, предаде ДПА. Еврейски фанатик застреля Рабин на 4 ноември 1995 г. след мирна демонстрация. Възпоменателният митинг в Тел Авив снощи протече под същото мото, като това на митинга през 1995 г., а именно "Да на мира, не на насилието", припомня БНР.

По повод демонстрацията в памет на Рабин Бени Ганц, лидерът на опозиционната коалиция "Синьо и бяло" каза, че децата на Израел повече няма да растат в страна, чиито лидери са се посветили на ненавистта. Досегашният израелски премиер Бенямин Нетаняху е обвиняван, че е допринесъл за политическия климат, в който убийството е станало възможно, отбелязва ДПА.

Израел сега се намира в политическа криза. Изборите през септември не излъчиха категоричен победител, коментира агенцията. Нетаняху получи мандат да състави правителство, но не успя да сформира коалиция. Той върна мандата и той беше връчен от президента на Ганц.