Демонстрациите в неделя Брюксел и Берлин срещу антисемитизма бяха последните от поредицата митинги в европейските столици, които изразиха подкрепа за еврейските общности, съобщава АП.

Хиляди хора излязоха на шествие в белгийската и германската столици в неделя, за да протестират срещу растящия антисемитизъм след избухването на войната Израел-Хамас в Газа.

Демонстрациите в Брюксел и Берлин бяха последните от поредицата митинги в европейските столици, които изразиха подкрепа за еврейските общности. Предишните шествия в Париж и Лондон привлякоха десетки хиляди хора. Имаше и много пропалестински митинги, които често привличаха големи тълпи.

Демонстрантите на митинга в Брюксел издигнаха плакати с надписи "Не е нужно да си евреин, за да маршируваш срещу антисемитизма", "антисемитизмът убива" и други лозунги. Полицията каза, че са присъствали най-малко 4000 души.

100 000 казаха "не" на антисемитизма на протест в Париж

100 000 казаха "не" на антисемитизма на протест в Париж

На фона на скок в такива прояви в страната

Междувременно няколко хиляди души демонстрираха срещу антисемитизма в Берлин, тъй като Германия се справя с голямо увеличение на антиеврейските инциденти след нападението на 7 октомври.

Полицията изчисли, че около 3200 души са се събрали под дъжда, докато според организаторите са присъствали 10 000 души, съобщи германската информационна агенция dpa.

Скок на антиеврейските престъпления се наблюдава и във Франция. 

Междувременно, Лиз Магил, президент на Университета на Пенсилвания, едно от първите висши училища в САЩ, обяви в изявление, че ще се оттегли от поста си "доброволно".

"За мен беше чест да работим с нашите преподаватели, студенти, персонал, възпитаници и членове на общността, за да напреднем в жизненоважните мисии на университета", каза Лиз Магил.

Заедно с нея се оттегля се и председателят на борда на Университета на Пенсилвания Скот Бок.

Решението ѝ идва след реакцията, която получи след показанията си за антисемитизъм в Конгреса, дадени във вторник.

По време на свидетелските показания Магил не успя да даде ясни отговори дали протестите в кампуса, "призоваващи към геноцид над евреите", нарушават кодекса на поведение в университета.

След това двупартийна група, състояща се от над 70 членове на Конгреса, препрати писмо до членовете на борда на Университета на Пенсилвания, Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт, настоявайки техните президенти да подадат оставка, като същевременно ги призоваваше да "предоставят приложим план, за да гарантират, че евреите и израелските студенти, учители и преподаватели са в безопасност в техните кампуси."

Протест във Вашингтон подкрепя Израел, осъжда антисемитизма

Протест във Вашингтон подкрепя Израел, осъжда антисемитизма

Близо 200 000 души са присъствали, за да покажат подкрепата на САЩ за Израел