В сряда бойци на Хизбула атакуваха израелски войници близо до ливанското гранично село Лабуне с артилерийски снаряди и ракети, се казва в изявление на групировката, цитирано от "Ройтерс".

Сирени прозвучаха в Северен Израел в сряда, съобщи израелската армия, като добави, че трима израелски военни са били тежко ранени във вторник и сряда по време на битка в Южен Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви във вторник, че израелските въздушни удари са убили двама наследници на убития лидер на Хизбула.

Нетаняху говори във видео, публикувано от офиса му часове, след като заместник-лидерът на Хизбула, която се разклаща след поредица от убийства на висши командири при израелски въздушни удари, остави вратата отворена за договорено прекратяване на огъня.

"Ние понижихме способностите на Хизбула. Ние ликвидирахме хиляди терористи, включително самия Хасан Насрала и заместника на Насрала, и заместника на заместника", каза Нетаняху, без да назовава последните двама.

Галант: Заместникът на Насрала изглежда е елиминиран
Обновена

Галант: Заместникът на Насрала изглежда е елиминиран

Наим Касем каза, че групата ще избере нов генерален секретар и ще го обяви в най-скоро време.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Хашем Сафиедин , човекът, който се очаква да наследи Насрала, вероятно е бил "елиминиран". Не е ясно кого има предвид Нетаняху под "заместника на заместника"".

По-късно израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Израел е знаел, че Сафиедин е бил в щаба на разузнаването на Хизбула, когато изтребители са го бомбардирали миналата седмица, и статусът на Сафиедин "се проверява и когато разберем, ще информираме обществеността".

Сафиедин не е бил чут публично след този въздушен удар, част от ескалиращата израелска офанзива след година на гранични сблъсъци с Хизбула. Групата е най-въоръжената от прокси силите на Иран в Близкия изток и действа в подкрепа на палестинските бойци, които се бият с Израел в Газа.

"Днес Хизбула е по-слаба, отколкото е била от много, много години", каза Нетаняху.

Израелската армия заяви във вторник, че тежки въздушни удари срещу подземни инсталации на Хизбула в Южен Ливан през последните 24 часа са убили най-малко 50 бойци, включително шестима командири на сектори и регионални служители.

На 1 октомври Иран, спонсор както на Хизбула, така и на Хамас, изстреля ракети срещу Израел. Във вторник Иран предупреди Израел да не изпълнява заплахите за отмъщение.

Неговият външен министър каза, че всяка атака срещу инфраструктурата на Иран ще бъде отмъстена, докато високопоставен ирански служител каза на държавите от Персийския залив, че би било "неприемливо" и ще предизвика отговор, ако позволят въздушното им пространство да бъде използвано срещу Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да проведе телефонен разговор в сряда с Нетаняху относно всякакви планове за удар по Иран, съобщи Axios късно във вторник, цитирайки трима американски служители.

"Искаме да използваме призива, за да се опитаме да оформим ограниченията на израелското отмъщение", каза американски служител, цитиран от Axios.

Байдън и Нетаняху обсъждат Иран и Газа

Байдън и Нетаняху обсъждат Иран и Газа

Първи разговор между лидерите от 2 месеца насам

Axios цитира американски служител, който казва, че Вашингтон иска да се увери, че Израел атакува цели в Иран, които са значителни, без да са непропорционални.

Западните сили търсят дипломатическо решение, опасявайки се, че конфликтът може да разтърси по-широкия, произвеждащ петрол Близък изток и да привлече Съединените щати.

Пентагонът обяви във вторник, че министърът на отбраната на Израел Галант няма да посети Вашингтон за среща с американския си колега Лойд Остин, която беше планирана за сряда.

В телевизионна реч от неразкрито място, заместник-лидерът на Хизбула Наим Касем каза, че подкрепя опитите за осигуряване на примирие.

За първи път краят на войната в Газа не беше споменат като предварително условие за спиране на битката в Ливан. Касем каза, че Хизбула подкрепя действията на председателя на парламента Набих Бери, съюзник на Хизбула, за осигуряване на спиране на боевете.

Офисът на Нетаняху отказа да коментира забележките на Касем. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза на брифинг във Вашингтон, че Хизбула е "променила мелодията си и иска прекратяване на огъня", тъй като групировката е "на заден крак и бива бита" на бойното поле.

Израел започна сухопътни операции в Югозападен Ливан

Израел започна сухопътни операции в Югозападен Ливан

Мироопазващата мисия на ООН в страната заяви, че че многократните им призиви за сдържаност са "останали без внимание"

Касем каза, че възможностите на Хизбула са непокътнати въпреки "болезнените удари" от Израел. "Десетки градове са в обсега на ракетите на съпротивата. Уверяваме ви, че нашите възможности са добри."

Израелската армия каза, че е изпратила 146-та дивизия в Южен Ливан, първата резервна дивизия, която е била разположена отвъд границата, и разширява сухопътните операции срещу Хизбула от югоизточен Ливан към югозападния му район.

Военен говорител отказа да каже колко войници са били в Ливан по едно и също време. Но военните по-рано обявиха, че там действат три други армейски дивизии, което означава, че хиляди войници вероятно са на ливанска земя.

През нощта Израел отново бомбардира южните предградия на Бейрут, където е централата на Хизбула, и каза, че е убил фигура, отговорна за бюджета и логистиката, Сухаил Хюсеин Хюсейни - последното в поредица от убийства на някои от висшите служители на Хизбула.

Израелски военен говорител каза, че над 3000 ракети са били изстреляни към Израел от Ливан досега през октомври, но прихващането от противовъздушната отбрана е предотвратило много жертви и значителни щети.

Разрастващият се конфликт между Израел и Хизбула уби над 1000 души в Ливан през последните две седмици.

Загинали и ранени цивилни след израелска атака в Сирия

Загинали и ранени цивилни след израелска атака в Сирия

Ударена е жилищна сграда в предградие, западно от сирийската столица Дамаск