И във Финландия започва да се обсъжда въпросът с изграждане на ограда по границата с Русия. Въпросът с преградно съоръжение стана актуален след проблемите с мигрантския наплив от Беларус към Полша и необходимата блокада на границата, която се наложи на полските служби.

Бившият министър на външните работи и депутат от опозицията Кай Мюкянен изказа желанието си правителството да разгледа въпроса със строителство на заграждения по източната граница. Политикът дава пример с аналогични действия в Полша, Литва и Естония. Затова и страна му трябва да помисли сериозно.

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полският премиер не изключвал опасността от война

Темата бе повдигната още преди месец от изданието Iltalehti, въпреки че първоначално строителните експерти определиха идеята им като смехотворна - ограда не би било възможно да се построи предвид липсата на каквато и да е инфраструктура в граничните райони, пише "Интерфакс". Като нецелесъобразно - така зам.-директорът на пограничната служба Юка Лукари коментира въпроса. Той обаче добавя, че около и в близост но пограничните пунктове може да се помисли за допълнително усилване на загражденията. Това обаче е политическо решение, подчертава Лукари.

Въпросът за погранично заграждение бе тема на финландските власти и преди няколко години във връзка с разпространението на африканска чума по свинете. Тогава властите се безпокояха, че диви прасета могат да преминат от територията на Русия и да разпространят заразата.

Украйна вдига 2 500 км гранична ограда с Беларус и Русия

Украйна вдига 2 500 км гранична ограда с Беларус и Русия

Украйна планира нови военни учения през следващите две седмици

Границата между Финландия и Русия е дълга около 1340 км и преминава през тайга и гори и слабо населени селски райони. Граничните пунктове се контролират и патрулират от финландска гранична охрана и гранична служба на Русия, която налага зона от минимум 7.5 км., за влизането в която се изисква специално разрешение. От финландска страна има изградено електронно наблюдение, съсредоточено най-вече в най-южните 200 километра.