Украйна трябва да задели пари в бюджета за следващата година за изграждане на над 2500 км ограда по границите си с Беларус и Русия, за да предотврати евентуален приток на нелегални мигранти. Това обяви украинският вътрешен министър Денис Монастирски, цитиран от "Ройтерс".

Монастирски отбеляза, че Украйна планира нови военни учения през следващите две седмици, за да се подготви в случай, че мигранти се опитат да преминат нелегално границата. Украйна се опасява да не се превърне в нова гореща точка в мигрантската криза по границите на Беларус с Европейския съюз, за ​​която Киев обвинява Русия в подбуждане.

Украйна плаши с твърд отговор в случай на приближаване на мигранти към границата

Украйна плаши с твърд отговор в случай на приближаване на мигранти към границата

Удвоява граничарите на границата

"Нашата ключова задача е да ограничим и спрем възможен масов поток от нелегални мигранти", настоя Монастирски пред парламента.

Украйна обяви вчера, че е заловила група от 15 души от Близкия изток, които са се опитали да влязат от Беларус, първият подобен инцидент след ескалиращата мигрантска криза.

Украйна разположи 15 хеликоптера, два самолета и 44 дрона до границите си в отговор на кризата, в която ЕС обвинява Беларус, че докарва мигранти със самолети и ги принуждава да пресичат нелегално границите в Полша и Литва.

Лукашенко предупреди за войските на НАТО в Украйна, за катастрофа с мигрантите

Лукашенко предупреди за войските на НАТО в Украйна, за катастрофа с мигрантите

Русия и Беларус щели да предприемат съвместен отговор

Беларус и нейният съюзник Русия отричат ​​да подклаждат кризата, която идва в момент, когато Украйна и страните от НАТО също така изразиха безпокойство относно придвижването на руски войски близо до границите на Украйна.

"Трябва да разберем, че изграждането на пригодна държавна граница от Украйна по цялата ѝ дължина с Руската федерация, страната агресор, и Република Беларус, е надеждно противодействие на тази агресия", подчерта Монастирски.

Парламентът тази седмица разреши на украинските граничари да използват военно оборудване и огнестрелни оръжия. Запитан за това, Монастирски изтъкна, че граничарите трябва да са готови да ги използват, ако е необходимо, но в момента нямало нужда.

Отношенията между Киев и Москва се сринаха след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. и избухването на сражения между украинските войски и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полша предупреди: милиони мигранти ще пристигнат в Европа, ако контролът е хлабав

Полският премиер не изключвал опасността от война