Изпълняващият длъжността министър-председателя на Ливан Мустафа Адиб подаде оставка.

Мотивът му е, че политическите партии в страната не са изпълнили условиието му да се откажат от политизирането на процеса за сформиране на правителство. Изявлението на Адиб бе излъчвано по арабските телевизионни канали, съобщава Новости.

При подаването на оставка Адиб подчертава, че инициативата на президента на Франция Емануел Макрон трябва да бъде продължена, тъй като е "искрено желание на Париж да помогне на Бейрут". Условието обаче на Макрон беше Ливан да има правителство до 14 септември, за да организира през октомври в Париж конференция в помощ на Ливан. Това би било втора такава инициатива, след като на 9 август Франция с подкрепата на ООН организира международна конференция за помощ на Бейрут и ливанския народ. Настояването на Макрон е в Ливан да се проведат и реформи

Интензивни преговори в Ливан за формиране на ново правителство

Интензивни преговори в Ливан за формиране на ново правителство

Той трябва да възстанови доверието на ливанския народ

Мустафа Адиб бе назначен на поста премиер в края на август, но не успя да сформира свой кабинет. Процесът бе затормозен след въвеждането на нови санкции от страна на САЩ на членове на шиитското движение "Хизбулла". Министерството на финансите на САЩ постави в черния списък и базираните в Ливан компании Arch Consulting и Meamar Construction.

Ливан изпадна в политическа криза след Хасан Диаб подаде оставка като премиер на фона на протести след адската експлозия от началото на август в пристанището на ливанската столица в Бейрут, при която загинаха най-малко 165 души, а 6000 пострадаха.

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

След експлозията в пристанището в Бейрут