Индонезия е върнала пратка от канадски хартиени отпадъци, внесени през САЩ, защото е замърсена с материали, включително пластмаса, гума и пелени, съобщиха от Министерството на околната среда, цитирани от "Ройтерс".

Индонезия е последната страна от Югоизточна Азия, която връща боклук на фона на увеличаването на вноса от западните страни, след като Китай забрани вноса, нарушавайки глобалния поток на милиони тонове отпадъци всяка година.

Филипините връщат боклуци на Канада

Филипините връщат боклуци на Канада

Държавите в региона отказват да бъдат сметище за отпадъците на по-богатите страни

От индонезийското екоминистерство уточниха, че пет контейнера, или около 100 тона отпадъци, са били върнати в Сиатъл от втория по големина индонезийски град Сурабая.

"Това е много просто. Индонезия не позволява вноса на боклук", уточни представител на ековедомството, допълвайки: "В Сурабая се случи това, че трябваше да получим отпадъци от хартия, но вместо това те се оказаха от други материали като пластмасови торбички, гума, пластмасови бутилки, пластмасови торбички от олио и сапун."

Министерството не е посочило името на компанията, която е изнесла отпадъците, но заяви, че за първи път от около пет години боклукът е бил реекспортиран.

Малайзия връща 450 тона пластмасови отпадъци в страните на произход

Малайзия връща 450 тона пластмасови отпадъци в страните на произход

Въпрос на "достойнството и суверенитета на страната"

"Това се случва повече заради това, че Китай затвори съоръженията си за рециклиране, така че другите страни трябва да търсят нови места", допълниха от индонезийското ведомство.

Миналия месец президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на правителството да наеме частна корабна компания, която да изпрати 69 контейнера боклук обратно в Канада и да го остави в териториалните ѝ води, ако откаже да го приеме.

Малайзия също наскоро обяви, че ще изпрати около 3000 тона пластмасови отпадъци обратно в страните, от които идват.