САЩ ще продължат да предоставят финансова и хуманитарна помощ на Афганистан след изтеглянето на американските войски от средноазиатската страна. Това заяви специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад в интервю за сп. "Шпигел".

"Няма да напуснем Афганистан. Когато изтеглянето на войските приключи, ще отворим нова глава в нашето партньорство", каза Халилзад.

"Афганистан ще бъде сред първите получатели на американска и чуждестранна помощ, която включва подкрепа за афганистанските сили за сигурност, подкрепа за развитие и хуманитарна помощ", добави специалният пратеник на САЩ, отбелязвайки, че американските съюзници "казват същото".

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Двете страни от Централна Азия граничат с Афганистан

"Афганистанските сили за сигурност са национална институция, заслужаваща подкрепа и ще продължим да ги подкрепяме и да им предоставяме финансовата помощ, от която се нуждаят. Ще имаме силно посолство", продължи Халилзад. В същото време той подчерта, че САЩ ще положат всички усилия за прекратяване на насилието в Афганистан. "Насилието е лошо и нашата цел е да му помогнем да сложим край, като сключим мирно споразумение", заяви специалният пратеник на САЩ.

При липса на такова споразумение и продължаване на военните действия, според Халилзад, ситуацията може да се влоши много повече. "От наша страна ще направим всичко, което е по силите ни, освен да участваме отново във войната, за да предотвратим развитието на такъв сценарий", увери Халилзад. В същото време той отбеляза, че САЩ ще продължат да следят отблизо развитието на събитията.

Талибаните обявиха 3-дневно спиране на огъня в Афганистан

Талибаните обявиха 3-дневно спиране на огъня в Афганистан

За празника Рамазан Байрям

"Ще останем добри приятели на Афганистан и ще продължим да го подкрепяме, а също така ще бъдем готови за алтернативни варианти за в бъдеще", заключи специалният пратеник на САЩ.