Федералните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг конфискуват пари от новодошлите, оставяйки ги само с малка сума пари, съобщава германското списание „Шпигел”.

Напомня се, че бежанците трябва да предават парите и бижутата си на местната полиция при влизане в редица европейски страни.

Правилото беше първо въведено от Дания и Швейцария през декември 2015 г. и предизвика редица протести в цяла Европа. Новата мярка целеше „намиране на активи, които могат да покрият разходите” на държавата, писа по-рано „Вашингтон поуст”.

Сега се оказва, че не само датчаните и швейцарците, но също така и германците са започнали да конфискуват пари от бежанци, влизащи в страната.

На полицията ѝ е позволено да конфискува ценни предмети и пари в брой от мигрантите, оставяйки ги с минималната сума от 750 евро на човек, изтъкнал баварският вътрешен министър пред германския в. „Билд”.  

В Баден-Вюртемберг на бежанците им позволено да имат само 350 евро. Те също така могат да запазят вещи, които са необходими за поддържане на скромен стандарт на живот, като часовници и мобилни телефони.

През декември 2015 г. властите на Баден-Вюртемберг съобщиха, че са иззели десетки хиляди евро от новодошлите. Мярката беше критикувана от различни медии, въпреки че местните власти се аргументираха, че тези, които получават помощи от държавата, трябва първо да покрият разходите със собствените си активи.