Бившият генерален секретар на Арабската лига и кандидат за президент на Египет Амр Муса подкрепи лансираната вчера идея от Катар в Сирия да бъдат изпратени чужди военни.

Припомняме, емирът на Катар Хамад бен Халифа аль Тани се обяви за военна намеса на арабските страни в Сирия с цел спиране на конфликтите там.  Това е много важно решение, коментира днес Муса в Бейрут по време на организирана от ООН конференция за демокрацията в Арабския свят, информира nowlebanon.com.

Според него Арабската лига трябва да започне да проучва детайлно възможността за изпращане на военни в Сирия, както и да проведе консултации по въпроса.

Амр Муса призова за спиране на насилието в размирната страна. Описвайки ситуацията в Сирия като опасна, той заяви: „Ние сме против използването на сила срещу гражданите. Кръвопролитията не вещаят нищо добро."

Западните нации нямат готови планове за военни действия, които да спрат репресиите над протестиращите в Сирия, заяви от своя страна британският външен секретар Уилям Хейг.

Запитан дали там може да бъде наложена зона, забранена за полети, подобно на тази в Либия, той отговори, че за момента няма сериозна перспектива за такава резолюция на ООН. Той допълни, че подобна мярка би имала ефект само в съчетание с други действия и подчерта, че режимът в Сирия не разчита на атаки от въздуха, за да напада протестиращите.

По данни на ООН, цитирани от БиБиСи, загиналите от началото на протестите през март са близо 5 000 души.
В петък генералният секретар на Арабската лига Набил Елараби предупреди, че Сирия е на ръба на гражданска война.