Индия е готова да укрепи отношенията си със Съединените щати, съобщава правителството в Ню Делхи, след като държавният секретар на САЩ Тилърсън обеща да разшири сътрудничеството, като начин да се противопостави на влиянието на Китай в Азия, съобщава "Ройтерс".

Тилърсън, който ще посети Индия следващата седмица като част от обиколка в региона съобщи, че САЩ започват да обсъждат алтернативи на китайското финансиране на инфраструктура в Азия.

Той призова за разширяване на обхвата на сътрудничеството в областта на сигурността между Индия, Съединените щати и Япония, както и да включи други страни като Австралия, план, който Китай счита като дестабилизация на региона.

Индия обаче е предпазлива по отношение на американските призиви за по-голяма индийска военна роля, включително съвместни патрули в Индийския и Тихия океан и се притеснява, че това ще ги конфронтира твърде много с Китай.

Тилърсън вижда партньорство с Индия срещу отрицателното китайско влияние в Азия

Тилърсън вижда партньорство с Индия срещу отрицателното китайско влияние в Азия

Съединените щати са започнали да обсъждат създаването на алтернативи на китайското финансиране на инфраструктурата в Азия

Говорител на индийското външно министерство коментира, че Тилърсън е направил важно изявление за бъдещето на отношенията между Индия и САЩ и очакват сериозни дискусии. "Оценяваме положителната му оценка за отношенията и споделяме неговия оптимизъм относно бъдещите насоки", коментира говорителят.

Индия предупреди по-рано тази година, че плановете на Китай за съвременен "копринен път" биха могли да създадат "неустойчива задлъжнялост" за страните.

Говорителят на министерството заяви, че Индия е съгласна с призива на Тилерсън за "основаващ се на правила" за международен ред, който се счита за застрашен от твърдата позиция на Китай в Азия.

"Тилерсън направи важно политическо изявление за отношенията между Индия и САЩ. Той изтъкна различни силни страни и изтъкна споделената ни ангажираност към основаващ се на правила международен ред", коментира говорителят на индийското външно министерство.