Бреговата охрана на Индонезия залови ирански супертанкер, заподозрян в нелегално прехвърляне на суров петрол, съобщиха индонезийските власти, цитирани от "Ройтерс".

Танкерът MT Arman 114, който превозвал 272 569 метрични тона суров петрол, беше задържан миналата седмица, след като бе заподозрян в прехвърляне на петрол на друг кораб без разрешение.

Индонезийската агенция за морска сигурност заяви, че MT Arman 114 използвал фалшива система за автоматична идентификация, в опит да скрие своята позиция. Корабът също бил засечен да изхвърля петрол в океана, нарушавайки екологичния закон на Индонезия.

Заловени са и 28 членове на екипажа и 3 пътници, включително семейството на служител по сигурността на борда. Танкерите се опитали да избягат, но индонезийските власти ги настигнали и заловили. Агенцията за морска сигурност на Индонезия обеща да засили морските патрули във водите на страната.

Тази година анализ на Ройтерс показа, че флотилия от танкери, превозващи петрол от санкционираните Иран, Русия и Венецуела, прехвърляла товари в Сингапурския проток. Рискът от нефтени разливи и инциденти се увеличава, тъй като множество кораби без застрахователно покритие се присъединяват към непрозрачната паралелна търговия през последните години.

Индонезийската брегова охрана обеща да засили патрулите във водите на страната, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. През 2021 г. Индонезия вече конфискува плавателни съдове под ирански и панамски флаг по сходни обвинения, като капитаните на двата кораба получиха две години условно от индонезийския съд.

Иран отново арестува танкер в Персийския залив

Иран отново арестува танкер в Персийския залив

Той вероятно е пренасял контрабандно гориво