Инвазията в Ирак през 2003 г. беше акт на военна агресия и катастрофа. Това обяви лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин, цитиран от Би Би Си.

Коментирайки доклада на сър Джон Чилкот за участието на Великобритания във войната с Ирак през 2003 година, Корбин заяви, че народните представители са били подведени в навечерието на инвазията.

Джеръми Корбин също така поднесе извиненията си от страна на лейбъристите и призова за повече правомощия на Международния наказателен съд.

Нахлуването и окупацията на Ирак за много хора беше катастрофа, категоричен е той.

Тони Блеър осъзнава какво е направил с войната срещу Ирак, но не съжалява

Тони Блеър осъзнава какво е направил с войната срещу Ирак, но не съжалява

Той обяви, че поема пълна отговорност

Започвайки война без мандата на ООН беше дълбоко опасно, посочи Джеръми Корбин. „Всички онези, които взеха решенията, разкрити в доклада на Чилкот, трябва да се изправят пред последствията от техните действия, каквито и да са те”, допълни той.

Корбин отдаде почит на покойния Робин Кук, който подаде оставка от правителството заради противопоставянето си срещу войната.

В речта си Джеръми Корбин се извини на иракчаните, на семействата на войниците и британците, които чувствали, че демокрацията е подкопана чрез инвазията.

Не можем да върнем времето, но е важно да извлечем поука от войната в Ирак, категоричен Камерън

Не можем да върнем времето, но е важно да извлечем поука от войната в Ирак, категоричен Камерън

Гласувалите за участието на Великобритания трябва да поемат отговорност за грешките

Той заяви: „Политиците и политическите партии само могат да станат по-силни, признавайки, когато са сгрешили или изправяйки се срещу грешките си. Така че аз сега се извинявам искрено от страна на моята партия за катастрофалното решение да се отиде на война в Ирак.

И накрая, е нужно ние британците да се присъединим към 30-те държави, включително Германия и Испания, които вече подкрепят на Международния наказателен съд да се даде правомощието да преследва онези, които са отговорни за престъпленията на военната агресия, допълни още Джеръми Корбин.