Мисията на ООН, създадена, за да помогне на Ирак да разследва предполагаемия геноцид и военни престъпления от страна на "Ислямска държава", е принудена преждевременно да прекъсне дейността си, съобщава "Ройтерс".

Причината е влошаване на отношенията ѝ с иракското правителство.

Закриването на мисията на ООН, създадена през 2017 г., идва почти десетилетие след като екстремистката групировка извършваше атаки в Сирия и Ирак и във време, когато много от жертвите на "Ислямска държава" все още живеят разселени в лагери и копнеят за справедливост.

"Работата свършена ли е? Все още не, това е пределно ясно", заяви Кристиан Ричър, ръководител на разследващия екип на ООН за насърчаване на отговорността за престъпления, извършени от ИДИЛ (UNITAD).

"Нуждаем се от повече време. Ако погледнете крайната дата септември 2024 г., няма да успеем да приключим всички линии на разследване", нито други проекти, като създаването на централен архив за милиони доказателства, отбеляза той.

През септември миналата година Съветът за сигурност на ООН поднови мандата на мисията само за една последна година по искане на Ирак.

Международните поддръжници и спонсори на UNITAD очакваха работата ѝ да продължи още няколко години.

„Ислямска държава” се реорганизира в Ирак

„Ислямска държава” се реорганизира в Ирак

ДАЕШ се реорганизира и атаките на групировката се увеличават

Критиците на решението на Ирак да прекрати мисията твърдят, че това ще попречи на усилията да бъдат подведени под отговорност повече членове на ИДИЛ, след като UNITAD допринесе за най-малко три присъди по обвинения в геноцид и други международни престъпления в Германия и Португалия.

Те също така смятат, че това поставя под съмнение ангажимента на Багдад да държи членовете на "Ислямска държава" отговорни за подобни престъпления в страната във време, когато по-голямата част от присъдите в Ирак се издават просто за членство в терористична организация, а не за конкретни престъпления, като сексуално насилие или робство.

От гледна точка на Ирак UNITAD вече не е необходима и не е сътрудничила успешно с иракските власти, заяви Фархад Алаалдин, съветник по външните работи на министър-председателя.

Ислямска държава пое отговорност за атентат в Ирак

Ислямска държава пое отговорност за атентат в Ирак

Атакувани бяха полицаи

"Според нас мисията приключи, ние оценяваме свършената работа и е време да продължим напред", посочи той и отбеляза, че мисията "не отговори на многократни искания за споделяне на доказателства" и сега трябва да го направи, преди да бъде закрита.

UNITAD беше създадена, за да помогне на Ирак да държи членовете на ИДИЛ отговорни за международни престъпления - геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Ирак обаче не е приел законодателство, което да се случи в страната, оставяйки UNITAD "в позиция на изчакване", поясни Ричър.

Освен това UNITAD отказа да сподели с иракските власти събраните доказателства поради прилагането на на смъртното наказание в страната, което противоречи на политиката на ООН, поясниха шестима души, запознати с работата на мисията.