Иракските сили в неделя превзеха последните позиции на групоровката „Ислямска държава” в град Фалуджа. Те са установили пълен контрол на един от най-емблематичните бастиони на джихадистите след продължила един месец операция, съобщава Агенция „Франс прес”.

Премиерът Хайдер ал-Абади обяви победа още на 17 юни, след като защитата на „Ислямска държава” се срина и иракските сили трябваше да прочистят само отделни райони.

По време на офанзивата десетки хиляди цивилни, изложени на смърт, бягаха от домовете си, оставяйки Ирак да се бори с хуманитарната криза, докато силите й се подготвят да атакуват последния останал основен център на „Ислямска държава” – Мосул.

Иракските сили сега контролират целия град Фалуджа”, заяви говорителят на елитните антитерористични части Сабах ал-Номан.

Бойците са навлезли в Джолан, североизточен квартал на Фалуджа, където се смятало, че са се укрили последните екстремисти от „Ислямска държава” в града.

Джолан беше последната крепост на ДАЕШ („Ислямска държава”) в града и сега Фалуджа е освободен от заплахата от терористите на ДАЕШ”, заяви той.

Не е отнело повече от два часа на иракските сили да си възвърнат Джолан. ДАЕШ не са изстреляли и един куршум. Това, по думите му, доказвало, че ДАЕШ са били победени дори преди иракските сили да стигнат там.

Иракският премиер Хайдер ал-Абади посети Фалуджа и призова иракчаните да празнуват победата. Той обеща националният флаг да бъде издигнат в Мосул скоро. „Призовавам всички иракчани, където и да са, да излязат и да празнуват”, заяви той по иракската държавна телевизия, изправен пред болницата във Фалуджа с иракския флаг около врата си.