Иран е бил наясно с плановете на "Хамас" за нападението на 7 октомври и дори самата атака е била отложена с около година именно за да се получи подкрепа от страна на "Хизбула" или Иран.

Това показват документи проучени от The New York Times (NYT) от израелските кръгове за сигурност. Тези записи израелската армия е иззела през януари месец при претърсване на команден център на "Хамас" в Хан Юнис, южната част на Газа. Документите съдържат записи на няколко срещи между високопоставени представители на Хамас, включително лидера Яхия Синвар, и представители на Хизбула и Иран.

От документите е видна решимостта на Синвар да убеди съюзниците на "Хамас" - Иран и "Хизбула" - или да се присъединят към нападението, или поне да се ангажират с по-широка борба с Израел, ако "Хамас" организира изненадващ трансграничен набег.

Според NYT "Хамас" се е прикривал две години преди нападението и е искал да създаде впечатление у външния свят, че не се интересува от ескалация на отношенията с Израел, за да запази елемента на изненада. Освен това нападението е било отложено с една година, за да се лобира за подкрепа от страна на Хизбула или Иран.

"Хамас" планирал атаката срещу Израел през 2022 г.

"Хамас" планирал атаката срещу Израел през 2022 г.

Но не е имал достатъчно сигурна подкрепа от Иран и "Хизбула"

Документите се състоят от протоколи от проведени 10 тайни срещи за планиране на малка група политически и военни лидери на "Хамас" в навечерието на нападението на 7 октомври 2023 г. Протоколите включват 30 страници с неразкрити досега подробности за начина на работа на ръководството на "Хамас" и за подготовката на нападението.

От срещите е видно също, че "Хамас" се е надявал с елемента на изненадата да провокира срив в Израел, имайки предвид и вътрешната ситуация в страната - очевидна препратка към сътресенията около спорните планове на министър-председателя Бенямин Нетаняху за съдебна реформа и масовите протести и гражданско недоволство. Именно вътрешната ситуация е сред причините, поради които са "принудени да преминат към стратегическа битка".

Документите предполагат, че Иран е бил наясно с плановете за голяма атака срещу Израел - дали ръководството в Техеран е знаело и датата, не става ясно от статията.

Докато Израел малтретира Хизбула, Иран няма полезен ход

Докато Израел малтретира Хизбула, Иран няма полезен ход

Основна част от причините за устойчивостта на Хизбула през Първата и Втората ливанска война бе именно подкрепата, която тази групировка получаваше от Техеран.

Високопоставен ирански командир е казал на "Хамас", че Иран и Хизбула подкрепят по принцип, но се нуждаят от повече време, за да се подготвят; в протокола не се казва колко подробен план е бил представен от "Хамас" на съюзниците му.

Това, което е сигурно обаче, е, че през юли 2023 г. представител на "Хамас" в Ливан се е срещнал с командир на иранската Революционна гвардия, за да получи подкрепа за началото на нападението.

Не е ясно колко подробни са били плановете, които "Хамас" е споделил. В документите се посочва, че те е трябвало да бъдат споделени с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала на по-късна дата. Не е ясно дали такава среща се е състояла.

Също така става ясно, че Исмаил Хания, политическият лидер на "Хамас" тогава, е бил информиран за "големия проект". Преди тези документи не беше известно дали Хания, който беше убит от Израел през юли, е знаел за нападението преди да се случи.

Ще хвърли ли Нетаняху бензин в пожара?

Ще хвърли ли Нетаняху бензин в пожара?

Въвличането на Израел във военни конфликти печели политическо време и за самия Бенямин Нетаняху

Хамас се е чувствал сигурен в общата подкрепа на съюзниците си, но е стигнал до заключението, че може да се наложи да действа без пълното им участие - отчасти за да попречи на Израел да разположи нова усъвършенствана система за противовъздушна отбрана преди нападението.

Решението за нападението е повлияно и от желанието на Хамас да наруши усилията за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, утвърждаването на израелската окупация на Западния бряг и израелските усилия за упражняване на по-голям контрол върху комплекса на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим, свещен както в исляма, така и в юдаизма и известен на евреите като Храмовия хълм.

Bloomberg: Войната на Израел срещу "Хамас" и "Хизбула" изправя арабския свят пред дилема

Bloomberg: Войната на Израел срещу "Хамас" и "Хизбула" изправя арабския свят пред дилема

Ислямистки групировки използват разпалването на палестинската кауза, за да засилят собственото си положение

Документите дават един по-добър контекст на един от най-ключовите моменти в съвременната история на Близкия изток, пише NYT, като откроява, че планът за нападението е както кулминация на дългогодишна следвана стратегия, така и ход, отчасти оформен от конкретни събития след завръщането на Бенямин Нетаняху на власт в Израел в края на 2022 г.

Степента, в която Иран и "Хизбула" са знаели за първоначалните планове на "Хамас", е една от постоянните загадки на 7 октомври, а въпросът придобива нов контекст през последните седмици, след инвазията на Израел в Ливан и ударите на Иран по Израел.

Публично върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей отрече Иран да има каквато и да било роля в нападението от 7 октомври. Американски официални лица описват разузнавателни данни, според които ключови ирански лидери са били изненадани, което подхранва съмненията, че Иран е играл пряка роля в планирането. Лидерите на "Хамас" обаче говорят широко за подкрепата, която са получили от регионалните си съюзници. А и има отделни, макар и понякога противоречиви данни за ирански служители и членове на "Хизбула", които са помогнали за планирането на нападението и обучението на бойци.

NYT e говорил с няколко експерти по "Хамас" и Близкия изток, които са оценили автентичността на документите като висока. Отделен доклад на израелските военни също потвърждават мнението, че документите са автентично, като този доклад представлява част от общото разследване на службите, които не са успели да предотвратят нападението.

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Елиминацията на Исмаил Хания има преди всичко знаково значение